Blogga

Ar enbar nyttiga?

Är enbär nyttiga?

Alla enbärsmediciner är starkt svettdrivande. Den moderna medicinen tillvaratager enbären för oljans skull, men även numera för deras stora rikedom på C-vitaminer. Enbäret har en mycket omfattande verkan. Det är ett blodrenande ämne, som inverkar nyttigt på hela organismen och upplivar njurarnas verksamhet.

Är alla enbär ätliga?

Enbär Juniperus communis är ett utsökt bär och man kan torka enbär för att äta i mat. Enbär kan användas till god enbärsdricka. Torkade enbär är bra att vid matlagning som krydda. Enriset som växer på enbuske är ger en god smak vid rökning av kött, fläsk och vilt.

När är det bäst att plocka enbär?

Enbär skördas ofta på sen höst och vinter, men går att hitta året om. Du kan använda dem till att göra egen enbärsdricka eller till att krydda brännvin och gin. Torkade bär är också goda som smaksättare i sås och grytor.

Vad göra av enbär?

Enbär har en karaktäristisk smak som gärna leder tankarna till skog och vilt. De passar särskilt bra i mustiga grytor, såser, marinader och till viltkött. Man använder dem också till den tyska surkålen sauerkraut och som brännvinskrydda. Det är till exempel enbär som ger Gin sin speciella smak.

Får man plocka enbär?

Fördelen med enbär är att de går att plocka hela året. Tips: ta alltid med dig en påse, handskar och kanske en sax när du går ut. Oavsett om du promenerar i en stadspark eller ger dig ut på hajk: du vet aldrig när du stöter på en ståtlig enbuske proppfull med mogna bär.

Kan man använda gröna enbär?

Första året är det en blomma, andra året är det ett grönt bär och tredje året får bäret en hinna av harts och blir vackert mörkblått. Då smakar det väldigt sött och aromatiskt och är gott som krydda. Men om man ska använda bären till hälsovård ska man ta de gröna bären eftersom de innehåller mest eterisk olja.

Är Enen giftig?

Enen är tvåbyggare, svagt giftig och kan leva i över 400 år. Enens växtsätt är starkt varierande.

Kan man plocka gröna enbär?

Då smakar det väldigt sött och aromatiskt och är gott som krydda. Men om man ska använda bären till hälsovård ska man ta de gröna bären eftersom de innehåller mest eterisk olja. De går bra att plocka när som helst på året, till och med mitt i vintern.

När finns enbär?

Bären mognar tredje året, de gröna bären är på första och andra mognadsåret. Enbär skördas oftast på senhösten, men mogna bär (blåa) kan även finnas på busken året runt. Skörda bären genom att lägga en duk under enen och för att sedan slå på busken med en pinne så att de mogna bären faller av.

Hur förvara enbär?

Det vanligaste sättet att använda enbär är i torkad form. Precis innan de läggs i en sås eller kokas till te ska de krossas lätt för att frigöra smaker och aromer. För att de ska hålla sig länge är det viktigt att torka dem väl och sedan förvara dem extremt torrt och gärna mörkt.

Hur sköta enar?

Denna växt trivs bäst i jord som är lätt, torr och mager – då den inte trivs om jorden är för blöt. För redan uppvuxna och väl etablerade enar så behöver du inte tänka på att vattna då de själva klarar av sin vattenförsörjning, givet att marken där den står är normal.

Share this post