Allmänning

Hur skota Tradpion?

Hur sköta Trädpion?

Buskpioner (trädpioner) behöver inte beskäras, då man strävar efter att få en fint förgrenad buske. Men de ser finare ut om man klippa bort döda grenar. Ibland blir de för täta, och då kan man gallra ut årsskott, för att få busken luftigare och undvika svampsjukdomar.

Vad göra med Utblommade pioner?

De utblommade blommorna tar man försiktigt bort vartefter, annars bildar de frön som förbrukar de näringsämnen som växten behöver för sin utveckling och de nya blommorna. Genom att ta bort de vissna blommorna stimulerar du de flesta blommorna till en andra blomning.

När beskär man Trädpion?

Svar: Buskpioner, eller trädpioner som de också kallas, behöver man egentligen inte beskära. Men du kan gallra ut gamla torra grenar om det ser ut att behövas. Gör det nu på våren när pionen har börjat grönska men innan den blommar.

Hur plantera Trädpion?

Plantera din buskpion i genomgrävd jord som förbättrats med barkmull och lite kogödsel från påse. Sätt gärna plantan lite snett, ca 45 graders lutning mot solen, så bildas det fler knoppar snabbare. Behåll fuktigheten i marken genom att täcka den med täckbark. Gödsla försiktigt efter blomningen.

Hur sköta pioner på hösten?

På sensommaren eller tidig vår klipper du bort de nervissnade stjälkarna och gör på så vis plats till de nya röda vackra skotten som tittar upp på våren. Täck gärna pionen med granris eller mull när vintern kommer. Det går bra att flytta och dela pioner, en bra tid är på sensommaren när plantan är relativt vilande.

Vad gör man med vissna pioner?

Återigen, pioner är lättskötta, och det är inte mycket du behöver göra för att hjälpa dem att klara vintern. Det enda du behöver göra är att klippa ner pionernas blad, men detta behöver du göra först när de har vissnat helt. Det är bra att ha kvar de vissnade blommornas löv och blad länge, som ett skydd mot kylan.

Hur beskär man pioner?

Svar: Klipp ner bladverket på de örtartade pionerna på hösten när de har vissnat ner. Pionen behöver inget vinterskydd av det gamla bladverket, tvärtom, det kan bli en grogrund för mögel, så klipp alltid ner stjälkarna på hösten. Dessutom kan man lätt skada de nyss uppkomna skotten på våren om man klipper då.

Hur ska man plantera pioner?

Pioner trivs i vandrande skugga alltså soligt till halvskuggigt läge, gärna lite fuktigt. Vanlig trädgårdsjord går utmärkt, är det väldigt hårt och lerigt kan du blanda i barkmull eller planteringsjord innan plantering. Pioner vill stå grunt, rötterna ska bara komma precis under jordytan.

Hur trivs buskpion?

Buskpionen trivs i ett so- ligt läge med vandrande skugga eller halvskugga. Jorden måste vara väldränerad, buskpioner avskyr stånde väta. Plantering • Gräv en grop ca 0,5m djup och bred. Blanda den befintliga jorden med barkmull eller kompost.

Share this post