Populära

Vad ar opioidberoende?

Vad är opioidberoende?

Läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende (LARO) är en behandling för personer som haft ett långvarigt och allvarligt beroende av heroin eller andra opioider. Patienten behandlas med läkemedel som metadon eller buprenorfin i kombination med psykologisk eller psykosocial behandling eller psykosocialt stöd.

Vad rekommenderar Läkemedelsverket ska dokumenteras i journalsystemet vid behandling av beroendeframkallande läkemedel?

Läkemedelsordinationer ska dokumenteras i patientjournalen på ett strukture- rat sätt och i ett enhetligt format. Som ett allmänt råd till 6 kap. 9 § HSLF-FS 2017:37 anges att dokumentationen av läkemedelsordinationer bör göras elektroniskt.

Vad är opiatmissbruk?

Generellt sett innebär ett missbruk en felanvändning som har negativa eller skadliga konsekvenser, antingen för personen själv eller för personens anhöriga.

Är Tramadol opioid?

Tramadol tillhör gruppen opioider och är nära besläktad med morfin och heroin. Tramadol och andra läkemedel kan framkalla beroende på samma sätt som andra beroende framkallande droger. Tramadol förekommer vanligtvis som tablett eller kapsel men finns även som brustablett eller i flytande form.

Vad gör metadon?

Metadon och buprenorfin aktiverar samma opioida µ-receptorer som heroin. Läkemedlen har en långsammare omsättning i kroppen än heroin. De har en längre tillslagstid, ger mindre eufori och är mindre beroendeframkallande. Läkemedlens långsammare utsöndring gör att abstinensbesvären kommer senare än efter intag av heroin.

Landet har över en miljon människor som är beroende av antingen heroin eller drogens råvara opium. På många platser finns varken sjukvård eller tillgång till mediciner och där används opium för att lindra psykisk och fysisk smärta.

Hur mycket OxyContin motsvarar tramadol?

Tramadol: Tramadol är ingen ren opioid och är svår att översätta i en ekvipotenstabell. Effektmässigt motsvarar 50 mg tramadol ca 5-10 mg morfin. s.c./i.v. Vid byte av opioid rekommenderas en startdos som utgör cirka 2/3 (60-70%) av den ekvipotenta dosen.

Är det morfin i tramadol?

Tramadol är en kemisk förening med summaformeln C16H25NO2 som anses vara en syntetisk opioid, men som tros ha hittats i busken Nauclea latifolia. Detta är dock omtvistat. Ämnet är ett morfinliknande analgetikum, som används vid måttlig till svår akut och kronisk smärta.

Hur farligt är metadon?

I uppgifterna från Läkemedelsregistret förekom doser på 140 mg, vilket är en dödlig dos för den som inte är van vid metadon. Om en sådan metadondos säljs vidare finns uppenbar risk för dödlig förgiftning.

Share this post