Blogga

Finns fastingar i kort gras?

Finns fästingar i kort gräs?

– Fästingarna har alltså större överlevnadsmöjligheter i en skog än på en äng. Sämst möjligheter att överleva har fästingar i en gräsmatta med kortklippt gräs. Men det är ändå inte höjden på gräset som är viktigast för om det finns många fästingar i ett område, berättar Thomas Jaenson.

Finns det något medel mot fästingar i trädgården?

Kalka hela gräsmattan men med speciell fokus på de platser där du observerade flest fästingar. Kalken torkar ut fästingar. Kalkning kan och bör du göra flera gånger per säsong. Det finns också alternativa medel till kalk.

Hur kan man utrota fästingar?

Rolf Gustafson säger: Fästingarna har nog ingen uppenbar funktion i naturen. Vissa steklar och fåglar kan inte en fästing nu och då. Dock är det mycket svårt att försöka utrota dom. Många har försökt – alla har misslyckats.

Kan fästingar sätta sig på kläder?

En fästingkoll varje kväll minskar risken för borrelios Då man rör sig i naturen är det bra att klä sig i kläder med långa ärmar och långa byxben. Det är lättare att upptäcka fästingar på ljusa kläder.

Vart biter fästingar?

Fästingar är små spindeldjur som framför allt finns i skog och i högt gräs. De biter sig fast i huden för att suga blod. Ett fästingbett ger oftast inga besvär, men ibland kan fästingar sprida sjukdomar som borrelia och TBE.

Finns fästingar i trädgården?

Generellt finns inte fästingar på grusgångar eller altaner, vilka därför är bra för att gå och vistas på och därigenom undvika fästingar. Om möjligt så avgränsa trädgården för harar och rådjur som annars kan bära med sig fästingar till din trädgård. Till exempel genom att sätta upp stängsel.

Sämst möjligheter att överleva har fästingar i en gräsmatta med kortklippt gräs. Men det är ändå inte höjden på gräset som är viktigast för om det finns många fästingar i ett område, berättar Thomas Jaenson. – Helt avgörande för fästingtätheten är förekomsten av stora eller medelstora däggdjur i området.

Vad gör man av fästingen?

Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut. Försök att få med hela fästingen. Om det blir en del kvar kan du låta det vara. Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Share this post