Frågor

Hur bor du handla om en person fatt nagot i ogat?

Hur bör du handla om en person fått något i ögat?

De allra flesta som får skräp i ögat behöver inte söka vård. Skräpet försvinner ofta i och med att ögat tåras, eller om du sköljer ögat med vatten eller koksaltslösning. Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om du upplever ett eller flera av följande besvär: Du får sämre syn.

Vad händer om man får chili i ögat?

Råkar man gnugga ögonen med chilifingrar så svider det som eld – tänk på det om du låter barnen hjälpa till vid matlagningen! Tvätta händerna med tvål direkt efter att du hanterat chilin, eller använd tunna plasthandskar. Capsacinet är inte vattenlösligt. Istället behövs fett för att lösa upp det.

Är det farligt att få diskmedel i ögonen?

Alkaliska ämnen (pH över 7), såsom medel som används för att lösa upp igensatta avlopp och starka rengöringsmedel (såsom klorit, maskindiskmedel, tvättmedel), är farligare för ögat. Skador orsakade av starka syror och baser (pH under 4 eller över 10) ska alltid undersökas av en ögonläkare.

Kan man få brännskador av chili?

Riktigt höga halter av capsaicin kan orsaka kontakteksem hos känsliga personer och detta kan visa sig som blåsor. Detta har ibland uppfattats som att extremt stark chili kan ge brännskador men det är inte sant. Höga doser kan irritera huden, men några brännskador handlar det inte om.

Vad ska man göra om man har fått parfym i ögat?

Svaret är ja, det är farligt eftersom att parfym ofta innehåller alkohol och ibland andra kraftfulla ämnen. Det är inte lika farligt som frätande rengöringsmedel men får man parfymen i ögat så ska man genast skölja med vatten och även uppsöka sjukvård.

Vad kan hända om man får parfym i ögat?

Om någon fått stänk i ögat Skölj med vatten under minst 5 minuter. Vid kvarstående symtom ring Giftinformation och kontrollera risken.

Share this post