Allmänning

Ar ljumskbrack arftligt?

Är ljumskbråck ärftligt?

Orsakerna till varför man får ljumskbråck är en kombination av ärftliga faktorer och en allmän vävnadsförsvagning som kommer med ökad ålder. Ett bråck kan vara medfött och uppstår under fostertiden när testiklarna, som bildas inne i bukhålan, vandrar ner till pungen.

Vad innebär ett ljumskbråck?

Med ljumskbråck avses inguinala och femorala bråck. Bråcket är en utbuktning av bukhinnan som bildar en säck, i vilken tarm eller oment tränger fram genom bukväggen. Bråck kan vara medfödda eller förvärvas genom en försvagning i bukväggen.

Vad är hernia Inguinalis?

Definition. Bråck som vandrar ner i inguinalkanalen. Vanligast första levnadsåret (medfödda) eller kring 40 års ålder (förvärvade), fr.

Vem får ljumskbråck?

Ljumskbråck är ett ganska vanligt problem och ser ofta ut som en rundad utbuktning vid ljumsken, eller vid pungen på pojkar och män. Ljumskbråck beror på att det har bildats en utbuktning genom en försvagad del av bukväggen. Både barn och vuxna kan ha ljumskbråck.

Är bråck ärftligt?

Risken för bråck är högre om du har genetiska föräldrar eller syskon med sjukdomen. Du bör i så fall undersöka din kroppspulsåder redan vid 55–60 års ålder. Fler män än kvinnor får pulsåderbråck i magen och oftast är det män över 60 år som får det. Att ha kärlkramp i hjärtat eller benen ökar också risken.

Hur får man pungbråck?

Ingreppet görs antingen i narkos, lokalbedövning eller med ryggbedövning beroen- de på vad du och anestesiläkare kommer överens om. Operationen sker via små snitt i pungen och man syr med stygn som försvinner av sig själv. Efter ingreppet stannar du på uppvakningen ett par timmar.

Hur farligt är ljumskbråck?

Ibland kan ljumskbråcket fastna och klämmas åt där det buktar ut från bukväggen. Det går då inte att trycka tillbaka bråcket. Det kan göra att blodflödet till utbuktningen stryps, så att innehållet i bråcksäcken riskerar att dö. Det kallas för inklämt ljumskbråck och är ett allvarligt tillstånd som kräver vård direkt.

Varför får män ljumskbråck?

Ljumskbråck beror på att det har bildats en utbuktning genom en försvagad del av bukväggen. Både barn och vuxna kan ha ljumskbråck. En del märker inte av sitt ljumskbråck, men det kan också orsaka stora besvär. Ljumskbråck försvinner inte av sig självt.

Share this post