Ny

Hur kanns selektiv mutism?

Hur känns selektiv mutism?

Tillståndet är vanligare hos flerspråkiga barn. Selektiv mutism innebär att man har ett normalt talat språk och pratar fullt ut i vissa miljöer, men är helt eller delvis tyst i andra miljöer. Vanligen pratar barnet med familjen i hemmet, och ibland med någon kamrat, men är tyst i förskola/skola.

Kan selektiv mutism gå över?

Ibland kan selektiv mutism gå över på egen hand, men prognosen är bättre ju tidigare behandling sätts in. Behandlingen består ofta av kognitiv beteendeterapi (KBT) i syfte att få barnet att slappna av i jobbiga miljöer och förbättra den sociala färdigheten.

Vad menas med selektiv mutism?

Selektiv mutism klassificeras som en ångestdiagnos. Det innebär att barnet ofta har ett fungerande språk och kommunikation i hemmet tillsammans med familjemedlemmar, men inte klarar av att prata i förskolan, i skolan eller i andra sociala situationer.

Hur hjälper man barn med selektiv mutism?

Selektiv mutism. Skolor bör alltid koppla in en specialpedagog via elevhälsan, samt psykolog och/eller logoped som har kunskap och kompetens i ämnet. I förskolan är det viktigt att en pedagog ägnar extra tid åt barnet för att få igång pratet.

Vem diagnostiserar selektiv mutism?

Selektiv mutism kan förekomma tillsammans med språkliga svårigheter och/eller neuropsykiatriska svårigheter. En logoped kan göra en bedömning av språket och avgöra om det även behövs en vidare utredning hos psykolog.

Vill prata men kan inte?

Barn med selektiv mutism har ett fullt utvecklat språk, förstår allt du säger och vill inget hellre än att kunna prata med dig. Tystnaden är ofrivillig. SM är inte en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, men man kan ha SM i kombination med NPF. Det handlar inte heller om blygsel eller social fobi.

Vem ställer diagnos selektiv mutism?

Vad menas med selektiv?

Selektiv betyder i stort sett samma sak som utväljande. Kan även angränsa till kräsen.

Har jag selektiv mutism?

Omkring 0,7–0,8 procent av alla barn har selektiv mutism. Diagnosen innebär att man bara pratar i vissa trygga miljöer men är helt tyst i andra. Oförmågan att prata är helt ofrivillig och går inte att styra med vilja. Ibland kan barnet kommunicera genom att nicka, använda gester eller skriva lappar.

När talet låser sig?

Selektiv mutism är besläktat med social fobi, och drabbar barn. Vanligen uppträder det i 2–4-årsåldern, ofta i samband med att barnen hamnar i nya situationer eller sammanhang, berättar Zhiwar Naemiakbar, logoped som har inriktat sig på barn med denna diagnos.

Varför tystnar barn?

Det är inte ovanligt med sömnsvårigheter, separationsångest och andra fobiska symtom. Ofta leder diagnosen till svårigheter i skolan. De flesta elever med SM förmår inte att be om hjälp, eller att signalera när de gör sig illa eller behöver gå på toaletten. Andra kan falla offer för grupptryck eller mobbning.

Selektiv mutism (SM) är en ångestdiagnos som innebär att personen har ett normalt talat språk i vissa miljöer, men är helt eller delvis tyst i andra miljöer.

Share this post