Populära

Vad kan hogt Hb bero pa?

Vad kan högt Hb bero på?

Höga värden kan bero på att du behöver öka kroppens förmåga att transportera syre genom att bilda fler röda blodkroppar. Detta kan bero på rökning, lungsjukdomar eller att du har varit på hög höjd under en längre tid.

Är det farligt med för många röda blodkroppar?

Polycytemi innebär att du har för många röda blodkroppar i blodet. Det gör att blodet blir tjockflytande. Polycytemi kan vara en sjukdom men det kan också vara en följd av andra sjukdomar. Den behandling du får beror på vilken form av polycytemi du har.

Vad betyder höga blodvärden?

Högt blodvärde (högt Hb) Förhöjda hemoglobinkoncentrationer gör att blodet blir tjockflytande och betyder att man lider av polycytemi. Polycytemi innebär att man har för många röda blodkroppar i blodet. Detta kan var en sjukdom i sig men även vara en konsekvens av andra åkommor.

Har du för många rödkroppar i blodet så ökar risken för blodpropp eller blödningar?

Har du för många röda blodkroppar i blodet så ökar risken för blodpropp eller blödningar.

Vad är de röda blodkropparna för?

De röda blodkropparna har som uppgift att transporterar syre och koldioxid. De är väldigt små om man jämför med de vita blodkropparna men betydligt större än blodplättarna. De är små för att de lätt ska ta sig fram in i de minsta blodkärlen. För lite röda blodkroppar – blodbrist

Vad tyder på förhöjt antal vita blodkroppar?

En förhöjt antal vita blodkroppar tyder oftast en infektion i kroppen, ett läkemedel reaktion, en benmärg sjukdom eller en sjukdom i immunsystemet.

Har du röda blodkroppar i urinen?

Om du har röda blodkroppar i urinen så är din urin något brunfärgad eller rosafärgat. Då kan du få lämna ett urintest för att kontrollera detta. Den vanligaste orsaken till röda blodkroppar i urinen är urinvägsinfektion. Men ibland behöver blod i urinen inte betyda någonting.

Share this post