Rekommendationer

Hur upptacker man cancer tidigt?

Hur upptäcker man cancer tidigt?

Du kan upptäcka cancer genom att känna en knöl eller se en hudförändring. Eller genom att det syns en förändring på röntgen eller magnetkamera. För vissa cancerformer går det att mäta förändringar i blodet. Tarmcancer kan exempelvis upptäckas genom att blod hittas i ett prov eller ses i avföringen.

Hur känns spridd cancer?

De kan ge symtom som huvudvärk och sjukdomskänsla, beteendeförändringar, svaghet i armar eller ben, krampanfall, förvirring och trötthet. Metastaser i levern kan ge trötthet, dålig aptit, vätskeansamling i buken (ascites), gulsot, allmän sjukdomskänsla. Metastaser i lungorna: Små metastaser ger sällan symtom.

Varför ska cancer i magsäcken botas helt?

Eftersom cancer i magsäcken ofta upptäcks sent, är det än idag tämligen få som botas helt och dödligheten är tyvärr fortsatt hög. Vad gäller utvecklingen framåt förväntas behandlingar med de så kallade målstyrda behandlingar komma att kunna användas med ännu större framgång i framtiden.

Vad är magsäckscancer?

Magsäckscancer innebär att en cancertumör har börjat växa i magsäckens slemhinna. Det finns goda chanser att bli av med sjukdomen om den upptäcks tidigt. Om cancern har spridit sig och inte går att bli av med finns det behandlingar som gör att du mår bättre. Magsäckscancer kallas också magcancer.

Vad är den vanligaste behandlingen vid magcancer?

Den vanligaste behandlingsformen vid magcancer är operation. Tumören och hela eller en stor del av magsäcken opereras bort. Det går att leva utan magsäck. Om den opereras bort kopplas matstrupen direkt ihop med tunntarmen. Ibland kan man få en konstgjord magsäck.

Vad är tumörer i magsäcken?

Alla tumörer i magsäcken är inte cancer, det finns också godartade tumörer. Symtom vid magsäckscancer. Det gör att sjukdomen är svår att upptäcka tidigt. Det kan kännas obehagligt, göra ont eller svida i magen. Du kan känna dig oförklarligt trött och orkeslös. Du kan bli mätt fort när du äter, eller ha minskad lust att äta.

Hitta rätt direkt

  • Symtom på cancer.
  • Knölar på kroppen.
  • Blödning utan känd orsak.
  • Födelsemärke som förändras.
  • Sår som uppkommit utan känd anledning.
  • Långvarig hosta och heshet.
  • Förstoppning och diarré
  • Sväljningssvårigheter.

Share this post