Populära

Kan man radda tomatplantor som frusit?

Kan man rädda tomatplantor som frusit?

Är dom sönderfrusna så går det inte att göra något åt det. Men smakar dom ok är det ingen fara att använda dom i alla fall. Gröna tomater som frusit ruttnar om man försöker få dom att mogna inomhus så där är det kört.

Vad gör man med tomatplantor på vintern?

För att sticklingen ska klara sig genom vintermörkret behöver den stå varmt i rumstemperatur och under växtbelysning. Mest praktiskt är att inte låta tomatplantan ränna iväg och växa för snabbt innan våren då det börjar bli dags.

Vad gör man med tomatplantorna på hösten?

I kylan kommer tomaterna inte att mogna eller så mognar de väldigt långsamt. Ställ dock inte in tomatplantan på en gång utan ta det sakta så att den vänjer sig. Lyft in tomatplantan över natten bara och ha ute igen på dagen i några dagar/ett par veckor beroende på vädret.

Hur känsliga är tomater för kyla?

Tomatplantor klarar sig visst i kallare väder än 15° C men de utvecklas i lite långsammare takt om de håller på att växa till sig. Faktiskt så avstannar tomaternas tillväxt om det blir kallt runt dem men de dör inte om vi inte snackar frost.

Kan tomatplantor överleva vintern?

Vi i Sverige odlar tomat enbart som ettårig, men de flesta tomater är faktisk fleråriga. Problemet är att hitta en riktigt ljus och sval övervintringsplats inomhus om man vill pröva att övervintra, den tål ju inte frost. Den kommer troligen också att dra på sig en massa ohyra under vintern.

Hur länge klarar sig tomatplantor ute?

När nattemperaturen håller sig runt 8 grader eller mer så kan du ställa ut dina tomater i växthus eller på en skyddad, solig plats vid husväggen. Vänj tomatplantorna vid utelivet genom att låta dem stå ute bara några timmar åt gången i två till fyra dagar.

När ska man klippa tomatplantor?

Genom att beskära tomatplantorna under våren får du rejält med sticklingar som i sin tur växer fram till starka plantor som garanterar en riklig skörd.

När ska man ta in tomaterna på hösten?

Bäst chans att mogna har tomaterna om de får sitta kvar på plantan så länge som möjligt. Men tomater klarar inte frost, så plocka av dem eller ta in tomatplantorna när temperaturen börjar röra sig neråt snabbt.

Hur länge kan tomaterna stå ute?

På många håll i Sverige kan man låta dem sitta ända fram till oktober, ja till och med in i november. Det viktigaste är att ta in de flesta tomater innan den första rejäla frostnatten kommer, men en eller ett par frostnätter klarar våra tomater uppe på taket.

Hur länge klarar sig tomater ute?

Vänj din tomatplanta vid utelivet stegvis. När nattemperaturen håller sig runt 8 grader eller mer så kan du ställa ut dina tomater i växthus eller på en skyddad, solig plats vid husväggen. Vänj tomatplantorna vid utelivet genom att låta dem stå ute bara några timmar åt gången i två till fyra dagar.

Är tomatplantor Frostkänsliga?

Tomatplantor, i synnerlighet när de är små, är frostkänsliga och ska inte flytta ut förrän risken för frost är över. Helst ska nattemperaturen dessutom hålla sig över 7 °C, vilket såklart kan vara svårt att försäkra sig mot på många håll i landet. Det är viktigt att avhärda plantorna innan de flyttar ut helt.

Share this post