Blogga

Hur upptackte ni glutenintolerans?

Hur upptäckte ni glutenintolerans?

När celiaki tidigare mest drabbade småbarn var diarréer, kräkningar och viktnedgång de vanliga symtomen. I dag hittas sjukdomen mycket oftare hos skolbarn och ungdomar. Trötthet och nedstämdhet kan ibland vara mer framträdande än besvär från mage och tarm.

Hur testar man sig för celiaki?

Att upptäcka glutenintolerans – celiaki För att fastställa diagnos behöver läkaren göra en samlad bedömning av symtom och svar från blodprov. I vissa fall tas även biopsier från tunntarmen. För att blodproverna ska visa rätt analyssvar är det viktigt att inte utesluta gluten ur sin kost.

Vad händer om man äter gluten trots celiaki?

Vad händer om man äter gluten som glutenintolerant? Om du har celiaki och äter gluten så inflammeras tunntarmens slemhinna och kroppen kan inte ta upp viktiga näringsämnen i maten. Vanliga symtom är orolig mage med förstoppning, diarréer och gaser.

Vilket blodprov visar celiaki?

Provet heter IgA-anti-tTG där tTG står för det engelska ordet Tissue transglutaminase = vävnadstransglutaminas. Transglutaminas är ett enzym som finns naturligt i tarmen men som personer med celiaki bildar antikroppar mot. Det finns även andra antikroppar som bildas vid obehandlad celiaki, och som kan mätas.

Är jag Glutenintolerant test?

Quicktest Gluten är ett självtest som låter dig ta reda på om du kan vara glutenintolerant. Symptomen för glutenintolerans är många och kan exempelvis vara diarré och besvär från mag-tarmkanalen. Testet utförs genom ett snabbt stick i fingret.

Vad händer om man utesluter gluten?

Gluten i sig tillför inget av näringsvärde så det är inte på något sätt farligt att helt utesluta gluten ur kosten. Men har man inte celiaki utan är glutenkänslig så är det onödigt att äta strikt glutenfritt. Då räcker det oftast med att ta bort de största källorna.

Varför utesluta gluten?

Gluten skadar slemhinnan i tunntarmen vilket leder till ett försämrat näringsupptag. Detta kan leda till brist på både energi och näringsämnen om behandling inte ges. Behandling av celiaki görs med en livslång kostbehandling där gluten måste uteslutas helt och håller ur kosten. Först då kan den drabbade bli symptomfri.

Share this post