Blogga

Hur lange varar en p-spruta?

Hur länge varar en p-spruta?

Den första injektionen tas någon gång under de tre första mensdagarna och sprutan ges av barnmorska eller läkare. Effekten håller i sig i tre månader. P-spruta är receptbelagt och skrivs ut av barnmorska eller läkare. P-spruta kan även användas när man ammar.

Hur länge kan man ta Depo Provera?

Först då återkommer också möjligheten att bli gravid. Denna tidsperiod varierar från kvinna till kvinna men för de flesta inträffar ägglossning 6-8 månader efter den sista injektionen av Depo-Provera. Hos en del kan ägglossningen inträffa mycket snart efter att den förväntade skyddseffekten på 3 månader upphört.

Hur ofta tar man p sprutan?

P-sprutan innehåller en mycket högre dos gestagen än till exempel minipiller. Därför räcker det med att ta sprutan var tredje månad. Det är vanligast att få sprutan i skinkan. Det är den höga hormondosen som gör att du inte får ägglossning.

Hur fungerar Depo Provera?

Depo-Provera fungerar genom att sänka nivåerna av östrogen och andra hormoner. Låga östrogennivåer kan leda till benskörhet (genom att bentätheten minskar). Kvinnor som använder Depo-Provera tenderar att ha lägre bentäthet än kvinnor som aldrig använt detta läkemedel.

När ska man börja med p ring?

Du kan fortsätta att skjuta på mensen genom att sätta in en ny p-ring så länge du vill, eller tills du börjar blöda ändå. När du börjar blöda ska du ta ut ringen och vara utan den i 4-7 dagar. Att använda p-ring så här är helt ofarligt och gör att du slipper ha mens så ofta.

Hur mycket kostar en p spruta?

För p-spruta betalar du ca 400 kr per år. De flesta hormonella preventivmedel är subventionerade för unga under 26 år och kostar då max 100 kr per år.

Kan man ha p-ring i 4 veckor?

Om du misstänker att ringen har suttit inne mer än fyra veckor: Du är inte längre skyddad mot graviditet. Ta ut p-ringen och sätt in en ny direkt. Använd kondom som skydd vid samlag under de första sju dagarna med den nya p-ringen.

Share this post