Allmänning

Hur allvarligt ar benskorhet?

Hur allvarligt är benskörhet?

Benskörhet är en skelettsjukdom som innebär att tätheten och den mikroskopiska strukturen i benvävnaden har blivit försämrad. Sammantaget gör det att skelettet blir skörare och håller sämre, vilket ger en ökad risk för frakturer (benbrott) och sprickor även vid låg belastning.

Vad kan man göra för att förhindra benskörhet?

KOST. Alla vävnader i kroppen – även skelettet – behöver en välbalanserad kost som består av tillräckligt många kalorier och näringsämnen för att växa. Det viktigaste näringsämnet för att förebygga osteoporos är kalcium, vilket lagras i skelettet.

Vilka faktorer leder till svagare benvävnad?

BRIST PÅ KALCIUM ELLER D-VITAMIN Utan kalcium kan kroppen inte ersätta den benmassa som gått förlorad. Men många organ, till exempel hjärtat, musklerna och nerverna, behöver också kalcium för att fungera och när kalciumnivån i blodet är låg, använder de upp lagren som finns i benvävnaden.

Vad är Fragilitetsfraktur?

Frakturer på grund av lågenergitrauma (fall i samma plan eller lägre grad av våld) kallas fragilitetsfrakturer. Vanliga lokalisationer för fragilitetsfrakturer är överarm, handled, kotor, höft och bäcken. Även andra frakturlokalisationer förekommer som tecken på en ökad frakturrisk.

Kan man dö av osteoporos?

De vanligaste följderna av osteoporos är frakturer, krökt rygg (så kallad puckelrygg), och långvariga funktionsnedsättningar. I vissa fall kan osteoporos till och med leda till döden, antingen som ett direkt resultat av en fraktur, eller på grund av komplikationer som uppstår i samband frakturen.

Vad är osteonekros i käken?

Osteoporos medför förtunning och försvagning av benvävnaden och ökar risken för benbrott. Mycket sällsynta fall av en biverkning som kallas osteonekros i käken (ONJ) (benskador i käken) har rapporterats hos patienter som behandlats med zoledronsyra mot osteoporos.

Share this post