Allmänning

Vad ar kunskap specialpedagogik?

Vad är kunskap specialpedagogik?

Kunskap är något man har lärt sig och förstår. Det är saker vi är sanna men också vad vi tycker är kunskap. Till exempel kunskap om regler är något man lär sig om och sedan förstår detta. Kunskap kan vara om pedagogik, sjukvård, matte, natur, sport, hur man beter sig socialt, nästan allt är kunskap i världen.

Vad är exkludering specialpedagogik?

Med exkludering i detta arbete menar jag att elever tas ur sin ordinarie undervisningsgrupp under en längre tid, inte enstaka tillfällen. Eleverna i fråga får på så vis mindre kontakt med sin ordinarie grupp och undervisningen kan exempelvis bedrivas antingen i mindre tvärgrupper eller individuellt.

Vilka specialpedagogiska metoder och hjälpmedel används?

Det finns mängder av datorprogram, ljudböcker och läromedel på punktskrift och teckenspråk. Att erbjuda extralektioner för de barn som behöver extra stöd i skolarbetet är ett sätt att anpassa undervisningen. Även lärarens undervisningsmetod kan anpassas för att underlätta för barn med särskilda behov.

Vad är specialpedagogik i vård och omsorg?

Ämnet specialpedagogik är tvärvetenskapligt och har utvecklats ur pedagogik med nära kopplingar till filosofi, psykologi, sociologi och medicin. I ämnet behandlas människors olika villkor för lärande och utveckling i samspel med det omgivande samhället.

Varför behövs specialpedagogik?

Idag finns en generell enighet kring att utveckling och lärande sker i samspelet mellan många faktorer på olika nivåer. Det speciella med specialpedagogik är att bevaka, belysa och sammanväga dessa faktorer för att skapa optimala förutsättningar för lärande där standardlösningar inte räcker till.

Vad kan du ha för användning av kunskaper i specialpedagogik?

Specialpedagogisk verksamhet har en främjande, förebyggande och stödjande roll. I utbildningssammanhang handlar det om kunskap och ett förhållningssätt som utgår från alla människors lika värde och allas rätt och möjlighet att ingå i en gemenskap där de kan känna full delaktighet.

Hur arbetar förskolan med specialpedagogik?

Specialpedagogik för lärande äger rum lokalt på förskolor och är tätt knutet till det ordinarie arbetet och undervisningen. Tanken är att ni genomför kompetensutvecklingen kontinuerligt under en längre tid, på arbetstid och med stöd av handledare.

Share this post