Allmänning

Varfor far barn njursten?

Varför får barn njursten?

Cystinuri är en ärftligt fel på transportörproteinet i njurvägarna, som förhindrar återabsorbering av aminosyran cystein som utsöndras i urinen. Den stora mängden utsöndrat svårlösligt cystein kristalliseras och orsakar njurstenar som kan täppa till och skada njurarna.

Kan tonåringar få njursten?

Njursten-symptom Smärta: 50-75%, mer sannolikt ju äldre barnet är. Tonåringar 60%, skolbarn 40%, under 5 år 20% Absolut det vanligaste symptomet hos vuxna >90% Page 3 Njursten-symptom Hematuri 30 – 55%. Kan vara enda symptomet.

Kan man få njursten som barn?

Cystinstenar förekommer i alla åldrar, inkl. nyföddhetsperioden. Blåssten är vanligare hos yngre, medan njursten är vanligare hos äldre barn.

Vad kan orsaka njursten?

Så bildas njurstenar Urinen innehåller olika salter. Dessa salter kan ibland bilda kristaller. Det sker om koncentrationen av salterna blir för hög, eller om balansen mellan salterna är rubbad. Då kan kristallerna bilda stenar.

Vem får njursten?

Den vanligaste typen av njursten innehåller kalk, så kallat kalciumsalt. Du kan få njursten om du har för mycket kalk i urinen. Du kan också få njursten om du har för lite kalk i urinen, till exempel om urinen är för utspädd.

Hur får man njursten?

Diabetes, högt blodtryck, infektion i urinvägarna, övervikt och en obalanserad kost som innehåller mycket salt och socker kan öka risken för njursten. Kristallerna – som kan bilda stenar – följer ofta med urinen ut. Men stora stenar kan fastna i urinledaren och hindra urinen från att tömmas.

Vad kan njursten bero på?

Varför får jag njursten?

  • För hög salthalt i urinen eller rubbad saltbalans.
  • Du kan ha druckit för lite vätska eller har diarréer.
  • Om kalkhalten i urinen är påverkad.
  • Om hormonbalansen är påverkad.
  • Om urinen har för mycket av vissa ämnen.
  • Kan bero på en skada eller en infektion.
  • Kan vara ärftligt.

Hur ofta drabbas man av njursten?

Njursten är vanligast i åldern 20-50 år och drabbar oftare män än kvinnor. Vid det läkarbesöket får man lämna urinprov och göra ett njurfunktionsprov. Dessutom tar läkaren ställning till om det behövs ytterligare röntgenundersökningar. Stenen kan krossas.

Hur behandlar man njurstensanfall?

Behandling. Njurstensanfall kan vara mycket smärtsamma. Förstahandsval bland läkemedel vid njurstensanfall är inflammationsdämpande preparat (NSAID-preparat). Om man inte tål NSAID-preparat är opiater ett alternativ. Smärtor och andra obehag kan lindras genom att lägga något varmt,

Vad är sekundärinfektion vid njursten?

Infektion förekommer ibland vid njursten, antingen primärt eller sekundärt: Vid primärinfektion är stenbildningen sekundär till infektion med en ureasproducerande mikroorganism. Vid sekundärinfektion gäller det omvända, en primärt steril sten blivit infekterad.

Varför gör det ont i njurarna?

Då gör det ont, eftersom njurarna omges av en stram kapsel som inte ger med sig. Njuren kan så småningom sluta fungera på grund av att vävnaden inte tål att utsättas för högt tryck under någon längre tid. Hos läkaren får man berätta om sina besvär, hur länge man har haft dem och hur det känns.

Share this post