Allmänning

Vad ar det for skillnad mellan Cat 5 CAT6 Cat 7?

Vad är det för skillnad mellan Cat 5 CAT6 Cat 7?

Till skillnad från från Cat6-kabeln är den däremot inte skärmad i mitten, vilket gör den mer känslig för yttre påverkan och störningar från annan elektronik. Cat6-kablar är tvinnade med tätare avstånd för att klara den högre bandbredden. Cat5e kabeln är den som de flesta har i hemmet eller på kontoret. OBS!

Vilken kategori av TP-kabel är bäst?

Du skall använda en kabel som har beteckningen CAT5e eller CAT6. I CAT5e kan du köra 1 Gbit/s och med CAT6 10 Gbit/s . Använder du nätverkskabel märkt CAT6 får du inga problem med hastigheten hemma. För att minska störningarna i en nätverkskabel är trådarna tvinnade i par (där av namnet TP-kabel, twisted pair).

Till skillnad från från Cat6-kabeln är den däremot inte skärmad i mitten, vilket gör den mer känslig för yttre påverkan och störningar från annan elektronik. Cat6-kablar är tvinnade med tätare avstånd för att klara den högre bandbredden. Cat5e kabeln är den som de flesta har i hemmet eller på kontoret.

Vad är fördelen med fiberoptiska kablar?

De optiska fibrernas viktigaste fördelar gentemot koppartråd är att: Fibrerna är billigare än koppartråd. Fibrerna är tunnare än koppartråd. Därigenom blir det möjligt att bunta ihop fler fibrer i en kabel med en given diameter än koppartråd, vilket i sin tur gör att exempelvis fler telefonlinjer får plats.

Vad är fördelarna med fiberoptiska kablar till skillnad från Metallkablar?

En annan fördel är den relativt lätta vikten av fiberkablar jämfört med traditionella ledningar av tunga och dyra kopparmetall. Tankar, militära flygplan och helikoptrar har allt sakta bytt från metallkablar till fiberoptiska.

Hur långt kan man dra nätverkskabel?

En enskild ethernetkabel har vanligtvis en räckvidd på cirka 100 meter i ett datanät. Detta gäller oavsett om du drar nätverkskabel utomhus eller inomhus. Om du drar kabeln längre än så kommer signalen sannolikt att försvagas allt mer ju längre du överskrider den tilltänkta räckvidden.

Share this post