Frågor

Hur ser man om det ar akta rubin?

Hur ser man om det är äkta rubin?

Eftersom olika mineral bryter ljuset olika bra så kan man ofta på direkten se vilket mineral det handlar om. Vad gäller rubin och safir – som består av samma mineral – räcker det med att helt enkelt kika på färgen.

Hur ser man att en kristall är äkta?

När du ger dig ut på kristalljakt ska du komma ihåg att skilja mellan vanligt pressat glas och kristallglas. Kristall känns igen då materialet är tyngre och tjockare än vanligt glas. Kristall har också ofta släta och rundade utskärningar, glas har mer skarpa snitt.

Var finns safirer?

De viktigaste fyndplatserna är Kenya, Madagaskar, Sri Lanka, Indien, Pakistan, Afghanistan, Kina, Myanmar, Thailand och Australien. Namnet safir används för korund som går från att vara mycket ljusblå till mycket mörkblå. Dessutom kan den blå färgen variera från att ha en grön nyans till en violett nyans.

Finns det safirer i Sverige?

Safiren är den i handeln vanligast förekommande ädelstenen i Sverige. Till vardags används den i alliansringar och carmoséringar. Det är kanske inte alla som vet att safiren är besläktad med rubinen. Tillsammans bildar dessa stenar en familj som heter Korund.

Vad är rubiner värda?

Namnet rubin kommer från latinets rubinus som betyder röd. Naturliga obehandlade rubiner av hög kvalitet är ganska ovanliga och extremt dyra. 2015 såldes en ring med rubin för 1 266, 901 dollar per carat.

Finns det rubiner i Sverige?

smaragder (gröna) eller akvamariner (blågröna). Beryll finns i Sverige men man har aldrig hittat genomskinlig beryll som går att använda till ädelstenar. Korund är det mineral rubiner (röda) och safirer (blå) kommer ur. Man har hittat korund i Sverige, men aldrig någon genomskinlig av ädelstenskvalitet.

Är Rubinen en?

Namnet rubin kommer från det latinska ”ruber”, vilket betyder just röd. I ren form är korund ofärgat, och det är spår av krom som ger rubinen sin röda färg. Desto mer krom, desto rödare blir stenen. Rubinens färgspektra går från orange till lilaaktigt röd.

Share this post