Frågor

Kan man fa brytningsfel med aldern?

Kan man få brytningsfel med åldern?

Linsens krökning i ögat kan förändras med tiden, vilket resulterar i en ökning eller minskning av astigmatism. Denna förändring sker ofta i vuxen ålder och kan föregå utvecklingen av naturligt förekommande grå starr.

Kan astigmatism försämras?

Astigmatism är ärftligt och kan förvärras i takt med att man åldras. Varför man får skev hornhinna är inte klarlagt. Noggrann korrigering av astigmatism är viktig i synnerhet för personer som gör precist närarbete där ögat behöver se bra på nära håll under långa perioder, liksom för dem som arbetar vid datorer.

Vad kan orsaka brytningsfel?

BAKGRUND. Astigmatism (även felaktigt kallad brytningsfel) är en typ av optiskt synfel som uppstår när ljuset som bryts i hornhinnan inte fokuseras mot en och samma punkt. Orsaken till detta kan exempelvis vara en ojämn hornhinna eller lins i ögat. Detta leder till en optisk oskärpa i bilden vilket ger dimsyn.

Hur upplevs brytningsfel?

Symtom på astigmatism Din synskärpa blir sämre och din syn upplevs suddig. Du får huvudvärk och yrsel. Du kanske upplever dubbelkonturer i synen. Ditt öga har svårt att ställa om från mörker till ljus, eller tvärtom.

Hur korrigerar man astigmatism?

Korrigering av astigmatism Astigmatism kan korrigeras med glasögon eller så kallade toriska linser. Om du tycker att det är jobbigt att bära glasögon eller linser kan en synkorrigerande behandling vara ett alternativ. Då tas synfelet bort, och du kan se skarpt utan glasögon eller kontaktlinser.

Vad betyder det att vara Översynt?

Översynthet innebär ofta att du ser bättre på långt håll än på nära håll. När du behöver titta på nära håll blir det jobbigare för ögonen. Då kan du känna dig trött i ögonen och få ont i huvudet. Både barn, unga och vuxna kan ha översynthet.

Hur får man brytningsfel?

Vad beror astigmatism på? Astigmatism kan förekomma ensamt eller i samband med över- eller närsynthet. Hornhinnan i ett öga med astigmatism är inte rund, utan något skev och mer formad som en rugbyboll. Det innebär att ögat bryter ljuset lodrätt och vågrätt på olika punkter på näthinnan.

Personer som dessutom har ålderssynthet (presbyopi), ett naturligt synfel som brukar uppstå i 40-årsåldern, kan behöva progressiva linser (även kallat bifokala linser). Om du misstänker att du har astigmatism bör du gå på en synundersökning.

Share this post