Trendig

Vad ska du som sjukskoterska vara observant pa nar du kontrollerar temperatur?

Vad ska du som sjuksköterska vara observant på när du kontrollerar temperatur?

Den enskilda temperaturmätningen avspeglar kroppstemperaturen vid mättillfället, och upprepade mätningar ger mönstret, variationen och trenden över tiden. Det är viktigt att känna till patientens normala kroppstemperatur för att kunna bedöma om feber eller inte.

Hur får man reda på om man har feber utan termometer?

Om man inte har tillgång till en febertermometer finns det några knep att ta till för att på ett ungefär avgöra vad tempen ligger på.

  1. Känn på pannan. Låt någon annan än du själv lägga läppar eller handflatan på din panna.
  2. Kika dig i spegeln. Ser du någon rodnad eller svettningar?
  3. Höj pulsen försiktigt.
  4. Vanliga symptom.

Hur dokumenteras temperatur puls och blodtryck?

The Modified Early Warning Score, MEWS, är ett bedömningsverktyg som utgår från vitalparametrarna andningsfrekvens, puls, systoliskt blodtryck, temperatur, medvetandegrad samt urinproduktion.

Vad är Vätsketermometer?

instrument för att mäta temperatur där man utnyttjar vätskans varierande expansion med temperaturen hos vätskan (t. ex. sprit, toluen, olja, kvicksilver).

Vad är inre kroppstemperatur hos barn och vuxna?

Den inre kroppstemperaturen hos barn och vuxna brukar vara mellan 36 och 37,8 grader. Hudens temperatur kan vara både högre och lägre beroende på hur varmt eller kallt det är i omgivningen. Orsaker till att din inre kroppstemperatur förändras.

Kan äldre personer ha lägre kroppstemperatur än yngre?

Ålder. Äldre personer kan vara känsliga för svängningar i omgivningens temperatur och äldre personer med demenssjukdom och/eller stort behov av hjälp i det dagliga livet kan ha lägre kroppstemperatur än yngre. Hormonella faktorer. Vid ägglossning och fram till menstruationen höjs temperaturen med cirka 0,2o–0,5oC.

Hur hög är kroppstemperaturen hos barn och vuxna?

Den inre kroppstemperaturen hos både barn och vuxna brukar vara mellan 36 och 37,8 grader. Temperaturen varierar från person till person. Hudens temperatur kan vara både högre och lägre beroende på hur kallt eller varmt det är i omgivningen.

Var och hur utför du temperaturmätning?

En tumregel är att när temperaturen har ökat med minst en grad, personen inte mår bra och känner sig sjuk så räknas det som feber. Kärntemperaturen kan mätas i hörselgången, i rektum, oralt, i urinblåsan, i lungartären eller i matstrupen. Vid kritiska tillstånd kan en permanent termometer vara ett alternativ.

Vad reglerar temperaturen i kroppen?

Sköldkörteln, eller tyreoidea, producerar hormoner som kan påverka kroppens termostat och reglerar hur mycket värme som via blodet leds ut genom blodkärlen. Körteln sitter på halsens framsida och det finns många varianter av störningar i dess funktion.

Share this post