Frågor

Var kan man slanga gamla datorer?

Var kan man slänga gamla datorer?

När en dator är uttjänt ska den lämnas in på närmaste återvinnningsstation. Därifrån skickas den vidare för destruktion och allt som kan återvändas tas tillvara. Radera allt först Vill du vara säker på att ingen kommer åt dina filer på hårddisken bör den formateras innan datorn kasseras.

Kan man återvinna dator?

Din hårfön, spelkonsol eller gamla mobil räknas också som elavfall och bör därför lämnas in för återvinning. Det samma gäller för gamla datorer och såväl vitvaror som mikrovågsugnar och kylskåp, samt TV:apparater och högtalare med mera. Allt ska lämnas till professionella återvinningsstationer.

Vad händer med datorer som slängs?

”Apparaterna demonteras, det farliga avfallet plockas bort och behandlas för sig. Metallerna skickas till återvinning. Trädelar samt plast bränns och till nytta som el- och värmeenergi.”

Är datorer farligt avfall?

En bärbar dator väger bara tre kilo, men genererar hela 1 200 kg avfall vid tillverkningen. Elektronikavfall klassas som farligt avfall, är skadligt för hälsa och miljö och ska sorteras ut och hanteras skilt från annat avfall.

Vad ska man göra innan man slänger en dator?

Gå till Inställningar, Säkerhetskopiera och återställ (eller sök efter ”Återställ” i inställningarna) och tryck på Återställning till fabriksdata följt av Återställ enhet och Radera alla.

Vad händer med återvunnen elektronik?

Materialåtervinning elektronik El-avfallet plockas isär och delarna sorteras. Kretskort innehåller bland annat guld och i sladdar finns det mycket koppar och andra värdefulla metaller. Det finns många giftiga ämnen i vårt el-avfall också, till exempel kvicksilver, PCB och flamskyddsmedel.

Vad är en miljövänlig dator?

Det finns Svanen-märkta datorer som bara drar än tredjedel så mycket ström som en standarddator. Det är krångligt att hitta miljösnåla datorer, men genom att titta i specifikationer och välja miljömärkta produkter (Svanen, Energy Star och TCO) kan du göra bättre val.

Hur får man en gratis dator?

Allt möjligt skänks bort på Bjussa.se. Du som vill göra en insats för miljön och dina medmänniskor kan skänka bort dina gamla prylar i stället för att åka till tippen.

Hur mycket guld får man när man återvinner 1 000 datorer?

Ur varje ton elektronikskrot kan en återvinningsanläggning återvinna i genomsnitt 100 gram guld, 180-200 kilo koppar och mellan 400 och 500 gram silver. Tittar man bara på halten återvunnet guld kan det jämföras med de cirka 8 gram man kan utvinna från gruvmalm.

Share this post