Rekommendationer

Hur ar det att vara kvinna i Irak?

Hur är det att vara kvinna i Irak?

Det har kommit till min kännedom att livsvillkoren för kvinnor i Irak har försämrats dramatiskt efter USA:s ockupation av landet. Iraks kvinnor utsätts dagligen för diskriminering och våld. Våldet motiveras genom sociala, religiösa och politiska ställningstaganden.

Hur säger man hur mår du på irakiska?

Får du frågan själv och mår bra svarar du Zene som kvinna eller Zen om du är en man. inch’Allah zenin (om Gud vill, de mår bra).

Vad betyder Shako Mako?

Shako Mako är ett kulturhus som syftar till att visa och hylla samtida konst och kultur från Mellanöstern, Nordafrika och diasporan. Vi är en safespace för rasifierade HBTQ-personer. Vår lokal ligger på Norra Grängesbergsgatan 26B, Malmö. Vi arrangerar på olika platser i Malmö bl.

Hur många procent är fattiga i Irak?

Ökad fattigdom till följd av coronapandemin 2020 levde cirka en miljon irakier i extrem fattigdom (under 1,90 USD/dag), i början av 2021 hade siffran ökat med cirka en halv miljon människor. Många människor har svårt att försörja sig, särskilt ungdomar och cirka 58 procent av befolkningen är under 24 år.

Måste man bära slöja i Irak?

Flickskolor, krav på att kvinnor ska bära heltäckande kläder och slöjor, hedersmord, våldtäkter, kidnappningar, prostitution och ett ökat antal självmord är bara några exempel på och konsekvenser av denna könsapartheid. Sedan mars 2007 kan kvinnor inte ens ansöka om pass eller resa utan en förmyndares tillstånd.

Hur säger man hej i Syrien?

Marhaba. Marhaba är arabiska för hej och används som en neutral hälsning i arabisktalande länder. Det kan jämföras med svenskans hejsan eller hallå. Man kan också säga Salam, som är en förkorting av Assalam Alaikum.

Vilket språk talar man i Irak?

Arabiska, kurdiska och nyöstsyriska var fram till 2014 de tre officiella språken i landet. Januari 2014 röstade Iraks parlament för att även turkmenska och kaldeisk nyarameiska skulle bli officiella språk i Irak och kunna användas officiellt i regioner där dessa är majoritetsspråk.

Vad betyder Abu arabiska?

Abu=far. Vanligt som förled, oftast självständigt. Kan också ange andra egenskaper.

Share this post