Allmänning

Finns svarta agg?

Finns svarta ägg?

Svarta ägg Orsaken är enkel – den finns inte någon gen hos höns som ger svart äggfärg. Däremot finns det ankor (Cayugaanka) som värper ganska svarta ägg. Men observera, att precis som hos höns är äggfärgen även hos ankor starkast i färgen i början av värpsäsongen.

https://www.youtube.com/watch?v=c13eSNB0ttk

Vilken färg får äggen?

Vita och bruna ägg Vita höns värper ofta vita ägg och att bruna hönor i regel värper bruna ägg, men inte alltid – det finns även hönor som värper gröna, rosa, gul- och blåaktiga ägg. Smak och näringsvärde påverkas inte av färgen på äggskalet.

Vilka raser lägger bruna ägg?

Pigmentet som ger ägget sin bruna färg heter protoporphyrin. Det finns hos i stort sett alla höns till i en större eller mindre mängd, även vita ägg har en liten mängd protoporphyrin i skalet. Raser som har en stor mängd av pigmentet i sina kroppar, som delaware och maraner, lägger vackert chokladbruna ägg.

När lägger creme Legbar ägg?

Cream Legbar: Väger 2-3kg , äggvikt 58-60gram, äggfärg blå-turkos, lägger ca 180-250st ägg/år, börjar värpa vid 24-30 veckors ålder.

Vilken är den största Hönsrasen?

Brahman är en stor ras, en tupp kan bli upp till 75 centimeter hög och väga 3,5-5 kilogram och en höna väger omkring 4 kilogram. Tidigare hölls brahman främst som köttras, men även för sina ägg.

Vilka höns lägger mörkbruna ägg?

Den franska rasen maran lägger vackra, mörkt bruna ägg. – De är avlade så att de ska lägga ägg med den mörkt chokladbruna färgen. De är mycket populära. De är stora och fina, berättar Annelie.

När börjar Welsumer värpa?

De växer fort och hönan börjar värpa vid ca 5 – 6 månaders ålder. En lugn lätthanterlig ras med dålig flygförmåga. Hönorna har låg ruvlust. Till och från har vi avelsägg, de går rasrent.

När börjar olika raser värpa?

Oftast börjar unghöns värpa när de är ca 5-6 månader gamla. Men detta beror även på flera andra faktorer. Dvärghöns brukar t ex bli könsmogna tidigare än stora och tunga raser. Vissa hönsraser har sin värppremiär betydligt tidigare än andra raser.

Share this post