Populära

Vem kom pa vasterbottenpaj?

Vem kom på västerbottenpaj?

Allmänt. Pajen har fått sitt namn efter Västerbottensost som går tillbaka till 1872 då mejerskan Ulrika Eleonora Lindström av misstag skapade denna ost i Gammelbyns mejeri i Burträsk i Västerbottens län. Västerbottenpaj serveras gärna till traditionella fester som midsommar eller påsk och som tillbehör till kräftskivan …

Varför sjunker pajen ihop?

Kavla degen riktigt tunn För att lyckas med pajdegen och slippa en blöt botten är det viktigt att kavla eller trycka ut degen riktigt tunt. Var extra noggrann mellan botten och sidor. Ett knep för att få degen riktigt tunn är att kavla den mellan två bakplåtspapper.

Vem tillverkar Västerbottenost?

Mellan 1910 och 1974 användes den klassiska brännmärkningen med ett ”W” som en garanti för ostens kvalitet. Av miljöskäl ersattes kvalitetsmärkningen då med den guldfärgade etikett som används än idag. Norrmejerier tog över ansvaret för varumärket Västerbottensost 1985 och sedan 2001 är man ensam ägare av varumärket.

Vad tillverkas i Burträsk?

Västerbottensost eller Burträskost, som den kallades förr, är en grynpipig hårdost med stark aromatisk smak, som lagrats i minst 14 månader. Osten kan och får bara tillverkas av norrländsk komjölk, vid mejeriet (Norrmejerier) i Burträsk, enligt originalreceptet från 1872.

Kan man förbereda Köttfärspaj dagen innan?

Vill man så kan man förbereda pajdegen redan dagen innan och förgrädda skalet. Likaså kan man tärna osten, skära skinkan och lägga i en plastpåse, äggstanningen kan man oxå blanda i en skål i kylen. När man sedan kommer hem utmattad efter en veckas slit är det bara att tippa i rubbet i pajskalet och grädda i ugnen!

Kan man värma paj?

Svar: Pajer går alldeles utmärkt att göra i förväg och sedan värma/tina före serveringen. Ta ut pajerna ur frysen ett par timmar i förväg, så att de inte är alldeles hårdfrysta. Värm dem sedan i 175-gradig ugn i 40–60 minuter, beroende på storlek.

Varför blir Pajbotten blöt?

För stor mängd vatten gör degen kletig och med för lite vatten riskerar degen att spricka när du kavlar den. Lite socker i degen förhöjer både smak och färg på pajskalet.

Kan man frysa Färdigköpt pajdeg?

Ibland gör jag extra mycket deg, kavlar ut på bakplåtspapper, rullar ihop, lägger i en påse och fryser in. Sedan är det bara att ta fram degen några timmar innan man ska laga pajen. Att frysa in pajdeg är alltså inga problem.

Var Ystas Västerbottensost?

Kungen av svenska ostar. Medan Herrgård-, Präst- eller Grevé-ostarna tillverkas i vart och vartannat mejeri runt landet, så är det bara i Burträsk som Västerbottensosten ystas. Det sägs att det faktiskt är ett misstag som är hemligheten bakom Västerbottensostens karaktäristiska smak.

Vad är speciellt med Västerbottensost?

Share this post