Frågor

Varfor dunkar det i oronen?

Varför dunkar det i öronen?

Man brukar kalla detta för pulserande tinnitus. Man hör sina hjärtljud eller puls i örat. Detta kan beskrivas som ett pulserande strömningsljud från en kärlmissbildning eller ett överaktivt blodkärl nära örat. Det kan också bero på kontraktioner i mellanörats små muskler.

De vanligaste orsakerna till tinnitus är att bullerskador på grund av att du har varit i miljöer med höga ljud eller nedsatt hörsel för att du har blivit äldre. Du kan också få tinnitus på grund av vissa läkemedel, öronsjukdomar eller spänningar i nacke, käkleder och axlar.

Kan tinnitus vara farligt?

Vad vi säkert vet är att tinnitus är ett symptom som kan ha flera olika orsaker. Det kan till exempel bero på en bullerskada, stress, läkemedel eller kanske en kombination av flera faktorer. Tinnitus är mycket sällan ett tecken på något farligt, men obehaget av ljudet kan medföra hälsoproblem.

Vad är ett extra hjärtslag?

Det kan antingen kännas regelbundet eller oregelbundet. Extraslaginnebär att ditt hjärta slår ett extra hjärtslag tätt efter det föregående slaget. Därefter blir det en kort paus då hjärtat fylls på med blod. Nästa vanliga hjärtslag blir därför lite kraftigare och det kan kännas som att hjärtat hoppar till.

Vad är symtom på hjärtarytmi?

Hjärtarytmi är ett symtom och den bakomliggande orsaken kan variera från ett helt godartat till livshotande tillstånd. Exempel på behandling av hjärtarytmi kan vara att: Personen själv, med så kallad vagusmanöver, kan stoppa en takykardi genom att utföra särskilda åtgärder som att hålla andan, krysta som om man sitter på toaletten, eller hosta.

Kan du Oroa dig för hjärtklappning?

Vanligtvis är det inget du behöver oroa dig för, särskilt om besvären kommer i samband med stress eller oro. Men sök vård så snart som möjligt om du får hjärtklappning och samtidigt känner dig sjuk, får ont i bröstet eller svårt att andas. Hjärtat slår vanligtvis 50–100 slag per minut hos vuxna.

Vad är avvikelser i hjärtats rytm?

Avvikelser i hjärtats rytm är vanliga. De beror på fel i hjärtats elektriska impulsbildning eller fortledning och kallas med ett sammanfattande namn hjärtrytmrubbningar eller arytmier. Den vanligaste betydelsefulla hjärtrytmrubbningen är förmaksflimmer.

Share this post