Trendig

Har en vindsvaning?

Har en vindsvåning?

Vindsvåning, i vardagligt tal kallad vind, är den del av ett hus som ligger precis under husets yttertak. Vindens väggar är delvis en undre del av hustaket. Vissa vindsvåningar är inredda rum och lägenheter, andra är enbart förråd. Det kan också röra sig om små loft dit bara sotaren går.

Vad är sidovind?

Vindriktningen anger från vilket håll det blåser i form av väderstreck eller ett gradvärde. En sydlig vind kommer således från söder vilket också kan anges som 180 grader. 360 grader betyder att vinden kommer ifrån norr, ej att förväxlas med 0 grader som anges då det är vindstilla eller växlande vind.

Är väl kastvind?

kastvind i ordbok från 1870 Betydelse: Plötslig vindstöt, vanligtvis ifrån högt land.

Vilken riktning har vinden?

Vinden i Sverige och världen Vindriktningen är oftast mellan syd och väst, men vinden vrider allt eftersom lågtryck och högtryck passerar, så även andra vindriktningar är relativt vanliga. Under vår och sommar förekommer dessutom sjöbris runt landets kuster med sin dygnsrytm i vindhastighet och vindriktning.

Varför heter det Kattvind?

Katt kallas den översta, kortaste, trekantiga klabben i ett gavelröste på ett timmerhus. Benämningen är känd främst från Uppland (från Frösåkers, Lyhundra, Olands, Trögds, Vaksala, Våla och Örbyhus härader samt från Väddö); enstaka belägg finns också från Södermanland, Närke och angränsande delar av Östergötland.

Är hårt tuktad?

Tukta betyder ungefär detsamma som disciplinera, ofta med inslag av tvång eller våld (om än bildligt).

Har takvåning?

En takvåning är inom arkitektur en lägenhet i en del av eller hela översta våningen i ett bostadshus. Den engelska termen penthouse används ibland i svenskan för att beteckna en extra påkostad och lyxig lägenhet, ofta med mer fönsterytor, ibland i två etage, ofta högst upp i ett höghus.

Share this post