Rekommendationer

Vad ar Orthorexia?

Vad är Orthorexia?

Ortorexi definierades första gången 1997 som ”en patologisk besatthet av hälsosam kost”. Ortorexi är med andra ord en fixering vid mat och träning där individen blir besatt av att äta hälsosamt och träna.

Hur vet man om någon har ortorexi?

Du skjuter upp eller hoppar över måltider, äter långsamt och ofta ensam. Du äter stora mängder onyttig mat när du är ensam. Du gör dig av med det du har ätit genom att till exempel kräkas. Du tränar överdrivet mycket eller får ångest om du låter bli träningen någon gång.

Vad kan ortorexi leda till?

överdriven träning och nyttigt ätande. Ortorexi har likheter med och överlappar till viss del med ätstörningarna, framför allt Anorexia nervosa, men är mer att betrakta som ett överdrivet uttryck för rådande samhälleliga trender och värderingar. En ortorektikers mål är att vara den ultimata hälsosamma människan.

Får ångest av att äta onyttigt?

Men det är också vanligt att tappa kontrollen över sitt ätande och äta massor av onyttig mat. Du kan ha en ätstörning om några av det här sakerna stämmer in på dig: Du tänker väldigt mycket på vad du äter och hur mycket du väger. Du får ångest av att äta, eller måste äta särskild mat på ett särskilt sätt.

Vad händer med kroppen när man har ortorexi?

När en person drabbas av ortorexi fastnar hen i ett tvångsmässigt hälsosamt beteende där de olika delarna, träning och mat, ägnas en överdrivet stor tid. Många som drabbas av ortorexi nämner omvärldens hets på att du ska äta rätt och träna för att se bra ut som en anledning till att man drabbas av ortorexi.

Vad händer i kroppen när man har ortorexi?

Får ångest av allt jag äter?

Efter hetsätningen får du skuldkänslor och ångest över allt du har ätit. Du skäms över att du inte lyckas kontrollera dig själv och plågar dig med tankar på ditt kroppsideal och känner en uppgivenhet över den du blivit. Du kan känna äckel och sorg, tomhet och hopplöshet inför framtiden.

Hur blir man frisk från ortorexi?

Vissa säger att ortorexi inte går att bli frisk ifrån, ur min synvinkel är det ett tillstånd som absolut går att komma ur. Träning kommer inte med ett pris man måste betala, vi måste inte betala med något alls. Träningen är min, den är din, den är allas. Träning är ett privilegium och ingen belöning.

När har man tränat för mycket?

Om prestationerna inte ökar trots att du tränar varje dag eller nästan varje dag kan det vara ett tecken på överträning. Trötthet är ett annat vanligt symtom. Tröttheten blir ofta en del av de försämrade träningsresultaten, eftersom man sällan längre känner sig pigg när man går och tränar.

Ortorexi är med andra ord en fixering vid mat och träning där individen blir besatt av att äta hälsosamt och träna. Även om ortorexi liknar en ätstörning har det ännu inte klassificerats som en formell ätstörningsdiagnos, dock erkänns den allt oftare i vetenskapliga studier.

Share this post