Rekommendationer

Varfor heter det tournedos?

Varför heter det tournedos?

Sägs vara namngivet av kökschefen Motmirail till sin husbondes ära, greven av Chateaubriand (1768-1848). Tournedos (fr. tourner = vända, dos = rygg) är en cirka 2,5 cm tjock och 6,5 cm bred skiva av filéns hjärta eller av svansens tjockare del, stekt eller grillad.

Kan oxfilé komma från ko?

Trots att filén inte alltid kommer från oxen kallas den ändå för oxfilé. Det rätta namnet är egentligen nötfilé men oxfilé har blivit det vedertagna namnet. Som det blir ibland med namn. Filén är den enda muskel som sitter på insidan av skelettet, och det är därför den är så mör.

Hur mycket oxfilé per person?

En hel oxfilé väger vanligen från 1,5 kg till över 2 kg. Normalvikt 1,6 kg. En 3 cm skiva av mittdeln väger rå cirka 180 gram och tillagad runt 150 gram vilket utgör en normalportion.

Vad heter delarna på en oxfilé?

Oxfilén kan delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans. Huvudet och mittbiten är båda mycket möra. Mittbiten, även kallad filéns hjärta, coeur de filet, är perfekt om du vill ha en bildligt skön köttbit. Den tillagas ofta som tournedos eller som hel stek.

Vad är en tournedos?

Tournedos är skurna av mittbiten på oxfilén och klassas som den finaste delen. Kallas ibland även för ”filéns hjärta”.

Hur tjock ska man skära oxfilé?

Så styckar du oxfilén

  1. Torka av och putsa filén ren från senor och hinnor (parera köttet på kockspråk).
  2. Skär loss den tjocka änden – huvudet på oxfilén.
  3. Skär bort ett par centimeter i ändarna både på huvudet och på filéraden.
  4. Skär skivor, ca 1,5 – 2 centimeter tjocka av de smalare delarna i båda ändarna av filéraden.

Varför blir oxfilén seg?

Skivar man kött längs med fibrerna, alltså i samma riktning, blir det lätt segt. Därför ska man skära köttet tvärs över fibrerna så att de skärs av.

Hur många personer räcker 1 kg oxfilé?

Klimatanpassa. Gör mer klimaträtt: planera att oxfilén ska räcka till 10 portioner istället för 6, komplettera med lättkokta grönsaker (broccoli, haricoverts, blomkål). Detta leder till en 40 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Hur beräkna oxfilé?

Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Var sitter tournedos?

Oxfilé[redigera | redigera wikitext] Oxfilé anses vara en delikatess i vilken form den än serveras och sitter på under stället där ryggbiffen finns längs djurets ryggrad. Det är vanligt att den ugnsbakas eller delas rå i tämligen tjocka skivor som var och en grillas eller steks till s.k. tournedos eller chateaubriand.

Hur stavas tournedos?

Tournedos är ett saftigt och mört kött och en riktigt klassisk delikatess. Här flamberas den med konjak! Tournedos är skurna av mittbiten på oxfilén och klassas som den finaste delen.

Share this post