Frågor

Hur raknar man ut mantelytan pa en cylinder?

Hur räknar man ut mantelytan på en cylinder?

Basytan (arean av cirkeln) får man genom formeln: A = π r2 - här representeras cirkelns radie med r - π är konstanten, alltid 3,14 - formeln A = π r2 beror på att cirkelområdets area enbart ändras efter cirkelns radie (π är konstant 3,14) Mantelytan (arean av manteln) får man genom formeln: A = 2 π r h - här …

Vad är en Mantelarea?

Begränsningsyta och mantelarea Om vi summerar alla areor på alla ytor på en kropp, får vi den så kallade begränsningsytan. Den välvda ytan på cylindern (eller t. ex. en kon) kallas för mantelyta.

Hur räknar man ut arean på en boll?

Sammanfattning

  1. Cirkelns area. π r²
  2. Klotets area. 4 π r²

Hur man gör en kon?

Gör din egen geometriska form! Kon Skriv ut och klipp efter linjerna. Om du vill färglägga så är det enklast att göra det nu. Klura över sambandet mellan ytan och volymen (hur mycket som ryms i) på en kon.

Hur räknar man ut ytan i en cirkel?

Cirkelns area

  1. C=2πr, där r är cirkelns radie.
  2. Radien kan också anges med diametern så att 2r=d:
  3. C=πd.
  4. A=πr2, där r är cirkelns radie eller : A=π4d2, där d är cirkelns diameter.
  5. A=Cd4.

Vad är skillnad mellan mantelyta och begränsningsarea?

Mantelarean är den buktiga ytans area. I begränsningsarean ingår även dom platta bitarna.

Vad är Mantelarea klot?

Ytarean, eller mantelarean, på ett klot är den yta som täcker klotet så att säga. Exempelvis är ytarean på jordklotet den yta vi bor på.

Vad är volymen på ett klot?

För att beräkna ett klots volym så behöver du bara känna till radien (r) från klotets centrum ut till ytan (sfären) som begränsar klotet.

Hur räknar man ut vikten på ett klot?

Ett järnklot med volymen 1 liter väger 7,3 kg. Ett järnklot med volymen 2 liter väger 2*7,3 kg = 14,6 kg. Ett järnklot med massan 10 kg har volymen 10/7,3 = 1,7 liter.

Share this post