Populära

Hur ser hinduismen pa halsa?

Hur ser hinduismen på hälsa?

Många hinduer är vegetarianer. De hyser stor vördnad för livet och an- ser både djur och växter heliga. Många undviker kroppskontakt och hälsar inte genom att skaka hand utan genom att slå ihop sina händer och buga lätt.

Vad kallas dom som tror på hinduism?

Inom kastsystemet råder strikt hierarki mellan kasterna. Monoteism: Tron på en gud (mono = en | teos = gud). Polyteism: Tron på flera gudar (poly = flera | teos = gud). Reinkarnation: Själavandring.

Vad heter Världssjälen inom hinduismen?

För en hindu är Gud och världsalltet ett och samma. Brahman (världssjälen) genomsyrar allt. Gud finns därför också inom oss själva och i allt annat levande. Det gudomliga inom oss själva kallas för Atman och kan liknas vid vår själ.

Vad är en Kalpa?

Varje helt varv, cykel, från skapelse till förstörelse kallas en kalpa. Varje kalpa beskrivs som en mycket lång tidsperiod. I några texter sägs den vara 4 320 000 000 år! Varje kalpa består dessutom av fyra mindre tidsperioder – yuga.

Vad är hinduismens utformning?

Hinduismen är en mångskiftande polyteistisk religion med en mångfald gudar och varierande sedvänjor. Läran saknar trosbekännelse, dogmer och kyrklig struktur. Det råder därför stor olikhet mellan religionen i städerna och på landsbygden. Dessutom förekommer stora regionala skillnader i fråga om hinduismens utformning.

Vad är hinduismens tidsuppfattning?

Inom hinduismen råder en cyklisk tidsuppfattning. Det existerar därför inte någon början eller något slut. Enligt hinduisk tro skapas, förstörs och återuppstår världen liksom allt liv om och om igen. Allt liv ingår i ett evigt kretslopp ( samsara) av födelse, död och pånyttfödelse. Bild: SO-rummet.se.

Varför är hinduismen en diffus religion?

En diffus religion med många sidor. Hinduismen är en mångskiftande polyteistisk religion med en mångfald gudar och varierande sedvänjor. Läran saknar trosbekännelse, dogmer och kyrklig struktur. Det råder därför stor olikhet mellan religionen i städerna och på landsbygden.

Share this post