Blogga

Vad ar platina gjort av?

Vad är platina gjort av?

Det kategoriseras som ädelmetall. Platina förekommer i legeringar och används bland annat i kemiska apparater, inom tandteknik och i smycken. Namnet kommer av det spanska ordet platino som betyder ”litet silver”. Platina är en silvervit ädelmetall som i ren form är smidbar och böjlig, precis som guld.

Vad är guldmalm?

Exempel på detta kan vara porfyrkopparmalmer som främst innehåller koppar, men även guld som en biprodukt. Orogena guldmalmer finns i bergarter som har deformerats och metamorfoserats i eller nära olika typer av subduktionszoner. Ofta är värdbergarten grönsten och världens största guldmalmer tillhör denna typ.

Är platina metall?

Alla platinagruppens metaller är ädelmetaller och har stor motståndskraft mot korrosion och oxidation. De påverkas väldigt lite av de flesta syror och alkalier. De har även hög smältpunkt och smidbarhet (duktilitet). Palladium och platina är de vanligaste metallerna i gruppen och är också de som säljs och används mest.

Var kan man köpa Vaskpanna?

Här hittar ni vaskpannor till guldvaskningen. Vi har allt du behöver för att vaska guld, som t. ex. vaskpanna i blå plast som gör att guldkornen och svartsanden syns extremt bra.

Vad är den dyraste metallen?

Priset på ädelmetallen rodium har formligen exploderat och handlas nu för nästan 356 000 euro per kilo. Rodium efterfrågas i katalysatorer där det neutraliserar kväveoxider (NOx).

Var ska man leta efter guld?

I Ädelfors hittade man guld redan 1737 och där ligger även Sveriges första guldgruva. Familjen Guldström är Sveriges mest erfarna guldgrävare och har lärt ut hur man vaskar guld i över 45 år. Guldvaskningen ligger på en lugn och fin plats vid den vackra Emån, med ängar och blandskog runt omkring.

Förekomst och framställning. Platina är ett sällsynt grundämne i jordskorpan; medelhalten är ca 10–15 mg/ton, något högre än för guld. I naturen finns platina som en blandning av sex isotoper. Platina förekommer mestadels i lite blandad form och kan skiljas ut från andra metaller på grund av deras olika smältpunkter.

Var finns Palladium?

Palladium bryts på flera ställen i världen och förekommer i förhållandevis stora mängder i vårt grannland Finland. Den största andelen av världens palladium bryts dock i Ryssland och Sydafrika, som tillsammans står för drygt 80 % av den årliga produktionen.

https://www.youtube.com/watch?v=y6miL83Vof0

Share this post