Trendig

Hur sag den forsta osthyveln ut?

Hur såg den första osthyveln ut?

Osthyveln uppfanns 1925 av norrmannen Thor Bjørklund som fick patent på den samma år. Bjørklund ville kunna skära tunna skivor av ost, men det var svårt att skära så tunt som han ville med en vanlig kniv. Bjørklund var snickare och när han funderade på en lösning blev han inspirerad av hyveln i sin snickarverkstad.

Har USA Osthyvlar?

Osthyveln är vanlig i nordiska hushåll (osthyveln är inte så vanlig utanför Norden; där brukar ostar skäras med hjälp av kniv, eller säljas färdigskurna).

Vilket land kom på osthyveln?

Visste du att osthyveln uppfanns år 1925 av den norske möbelsnickaren Thor Bjørklund? Han är grundaren till företaget Bjørklund och Sønner som sedan 1925 tillverkar den ursprungliga modellen i Lillehammer.

Vilken osthyvel är bäst?

Vinnaren med högsta möjliga betyg blev osthyveln från Rösle, tätt följd av Amitto från Bjørklund och Anders Petter från Stenfors som hamnade snäppet under på en delad andraplats.

Är osthyveln svensk uppfinning?

Många tror att osthyveln är en svensk uppfinning men det var den norska snickaren Thor Bjørklund från Lillehammer som 1925 uppfann världens första osthyvel. Bjørklund konstruerade osthyveln på grund av irritationen från problemet med att skära fina jämna skivor ost med en vanlig kniv.

Vart tillverkas Osthyvlar?

En vanlig planhyvel fick inspirera till osthyveln så som vi känner till den idag. Osthyveln har i princip sett likadan ut sedan 1925 då Thor Bjørklund uppfann den. Han grundade ett företag som hette Thor Bjørklund & sønner AS, och än idag tillverkas den ursprungliga modellen av osthyveln där hemma i Lillehammer.

Vem gjorde osthyveln?

Thor BjørklundOsthyvel / Uppfinnare

Många tror att osthyveln är en svensk uppfinning men det var den norska snickaren Thor Bjørklund från Lillehammer som 1925 uppfann världens första osthyvel.

Finns osthyvel i Tyskland?

Oftast är osten skivad (eftersom man generellt sett inte har någon osthyvel i Tyskland) eller så finns det ostbitar som ofta är så pass tunna att det ändå knappt är lönt att använda osthyvel på.

Hur hyvlar man smulig ost?

Låter kanske snuskigt men diska inte osthyveln. Skivorna klibbar lättare fast på rent stål. En bit smörpapper vikt i hyveln kan också hjälpa på vissa ostar. Men är det en väldigt ”färsk”, kladdig och smulig ost så är det bara kniv som gäller.

Hur hyvlar man Västerbottenost?

Använd osthyvel av plast (nylon). Osten fastnar inte och trasas sönder som med en rostfri hyvel.

Vad har Sverige uppfunnit?

Sfäriska kullagret. Det sfäriska kullagret uppfanns av Sven Wingquist (1876–1953).

  • Blixtlåset. Blixtlåset eller dragkedjan är en självklarhet idag för att låsa och stänga exempelvis kläder, skor och väskor.
  • Tetra Pak.
  • Dynamiten.
  • Utveckling av telefonen och telefonväxeln.
  • Ångturbinen.
  • Separatorn.
  • Temperaturskalan Celsius.
  • Vilket land kom på ost?

    Det tidigaste exakta beviset på osttillverkning kommer från Kujawy i Polen från år 5500 före Kristus. Från början tror forskare att ost helt enkelt var ett sätt att bevara mjölk, genom att salta och pressa mjölk som började surna.

    Share this post