Blogga

Vad ar Smashburgare?

Vad är Smashburgare?

Vad är en Smashburgare? Smashburgare är när du lägger en färsboll av nötfärs eller blandfärs på en het panna och pressar riktigt hårt så att burgaren blir platt. Pannan ska vara så het det bara går för att burgaren ska få en fin krispig yta.

Varför smashed Burger?

Smashburgare handlar om ge burgaren så bra yta som möjligt och därmed smak. Hamburgaren blir saftig då köttsaften inte rinner ut. Högrevsfärsboll trycks ytan snabbt ihop och gör att köttytan får direktkontakt med den heta pannan och en maillardreaktion uppstår.

Vilken färs är bäst till hamburgare?

Här finns det olika skolor, men generellt ska du leta efter en grovmalen färs med hög fetthalt. Som till exempel nötfärs av malet högrev eller blandfärs. Du kan också tillsätta talg om du väljer ett magrare kött. Fråga i charkdisken i din butik så kan de mala och sätta ihop en burgare efter hur du vill ha den.

Hur mycket fett hamburgare?

Svensk köttfärs består av 10% fett och därför måste vi stoppa ägg och grejer i färsen för att den inte ska falla isär när vi grillar den. Amerikanska hamburgare består däremot av mellan 20 och 30% procent fett. Detta gör dem saftigare, knaprigare och enkla att grilla.

Hur gör man en Smash Burger?

Gör så här

  1. Forma fyra runda bollar.
  2. Värm stekpanna med smör och lägg i bollarna. Smasha till bollarna med en liten kastrull. Vänd efter 1 minut och lägg på 1 skiva ost på varje burgare, stek ytterligare 1 minut.

Hur får man hemmagjorda hamburgare att vara platta?

Platta till burgarna och stek på hög värme i en panna utan fett, köttet släpper fett som burgarna steks i. Tryck till burgarna medan de steks för de har en förmåga att dra ihop sig och resa sig. Stek ca 2 minuter per sida, ge burgarna ordentligt med stekyta. När det börjar bli färdiga, lägg på osten på varje burgare.

Vilken köttfärs är bäst?

😊👍 I Aftonbladet plus stora färstest blev vi bäst med vår Coop nötfärs på rulle. Både som rå och som hamburgare. Även förpackningen hyllades. Rullen liknar det kockarna har i köken: den ger längre hållbarhet, gör färsen både saftigare och mörare – och minskar plastanvändningen.

Vad är skillnaden mellan nötfärs och Högrevsfärs?

Färs av högrev har en högre fetthalt än traditionell nötfärs, det gör att köttsmaken framträder tydligare. En högre fetthalt innebär även att du inte behöver blanda färsen med ägg eller ströbröd för att forma till biffar. Ett tips är att inte blanda kryddorna i färsen, då kan det lätt bli torrt.

Kan man äta en ko?

Några saker kan man dock titta efter: Kön och ålder spelar större roll än ras. Ko, kviga och stut har mer fett och smak än kött från ungtjur (vilket är det vanliga, ljusröda köttet i butiken). En ko får gärna vara 5-6 år (även äldre kan absolut bli väldigt bra) och vara lite fet för att smaka riktigt gott.

Varför pressa hamburgare?

Använd hamburgerpress för att snabbt och enkelt tillverka platta och lika tjocka hamburgare som grillas enkelt. Perfekt för att grilla många hamburgare på en gång av ett stort paket nötfärs. Äter du inte upp alla på en gång så går de utmärkt att förvara i kylen eller frysa in.

Hur vet man när en hamburgare är klar?

Om temperaturen är över 70 grader är du rätt säker. Det går även att se till konsistensen på färsen. Är den mjuk och lite svampig är den rå – ju fastare desto mer genomstekt. Och när det börjar sippra ut köttsaft börjar hamburgaren bli klar.

Hur gör man platta hamburgare?

Forma burgaren (gärna av nymald högrev) som vanligt, gärna med lätt oljade händer. Gör sen ett litet hål i mitten med fingret, knappt två centimeter i diameter. Stek som vanligt, flippa ofta för värmeutjämningens skull. Tack vare det krympande hålet i mitten buktar burgaren mindre och blir jämnare stekt.

Varför smashar man burgare?

Då en korrekt smashad burgare med rätt handlag även tillagar burgaren invändigt och uppåt, istället för att köttsafterna rinner ut, blir det även en otroligt saftig upplevelse. Med smash innebär att man från löst sammansatta färsbollar pressar ner med ett ordentligt tryck på en het stekyta.

Hur gör man med en Hamburgerpress?

En hamburgerpress är enkel att använda och kräver inga förkunskaper. Allt du behöver göra är att lägga din färs i pressen och sedan stänga locket. Enklare kan det knappast bli. Färsen pressas ut i formen, vilket ger en perfekt formad hamburgare.

Välj rätt färs Som till exempel nötfärs av malet högrev eller blandfärs. Du kan också tillsätta talg om du väljer ett magrare kött. Fråga i charkdisken i din butik så kan de mala och sätta ihop en burgare efter hur du vill ha den.

Hur vet man att köttfärsen är genomstekt?

Vill man testa om köttbullssmeten är lagom kryddad kan man steka en liten provbulle och smaka på den. Köttfärs vara genomstekt, till en innertemperatur av 70˚C. Köttfärs som förpackats i skyddande atmosfär (MAP) kan se ut som att den är genomstekt trots att den inte är det.

Hur steker man hamburgare i stekpanna?

Stekpannan ska vara het, riktigt het. Det ska fräsa ordentligt när du lägger i köttet och du behöver inte ha något stekfett eftersom köttet i sig kommer att ge ifrån sig mycket av sitt fett. Stek i ca 2-4 minuter på varje sida beroende på hur tjock burgaren är och vilken färg du vill ha.

Hur steker man Smash Burgers?

Burgare: Värm två stora stekpannor på hög värme. Lägg 4 bollar i varje stekpanna och tryck ut dem med en tyngd eller botten på en liten kastrull. Krydda med salt och peppar runtom. Vänd efter 1 minut och lägg på 1 skiva ost på varje burgare direkt.

Share this post