Frågor

Varfor ruttnar frukten pa tradet?

Varför ruttnar frukten på trädet?

Det finns många orsak till att äpplena ser skruttiga ut inuti eller ruttnar på trädet. Utan att se dem är det svårt att gissa vilket skadedjur eller sjukdom som är orsaken. Fruktmögel, gul monilia, är dock den vanligaste orsaken till att frukten ruttnar på det sättet.

När besprutas äppelträd?

Lösningen sprutas sedan direkt efter blomning. Eller 0,5 dl såpa + 1 msk T-röd per liter vatten mot löss exempelvis som man får bespruta upprepade gånger under säsongen. Det finns flera saker man kan göra om man inte vill bespruta sitt träd. Det mest uppenbara är att plocka bort angripna äpplen och larver du hittar.

Hur bekämpa äppelvecklare?

Ett effektivt och naturligt sätt att bekämpa äppelvecklare är att se till att man har fåglar som flyger runt träden. Fåglarna äter väldigt mycket insekter så det kan vara värt att sätta upp lite holkar, mat och fågelbad för att fåglar ska trivas.

Varför ruttnar äpplen i trädet?

Gul monilia (fruktmögel) Monilia fructigena Angrepp av gul monilia på äpple visar sig på frukten när den mognar. Äpplena blir då bruna och ruttnar. I den bruna rötan bildas ringar av gulaktiga eller brunvita upphöjda mögelfläckar. Ibland angrips hela klasar med äpplen som ruttnar.

Varför faller äpplen från trädet?

I början av juli är det s k naturligt kartfall då träden själva gallrar och släpper kart. Kartfall kan även bero på alltför tung belastning, utebliven beskärning, torka eller näringsbrist. Äpplen angripna av fruktmögel, äppelvecklare eller rönnbärsmal kan också ramla ned i förväg och de ska tas bort och slängas.

Vad angriper äpplen?

Känn igen skador på äpple

  1. Äppelvecklare. Äppelvecklarens larv gör en grov gång in till kärnhuset. Orsakas av: fjärilens, Cydia pomonella, larv.
  2. Rönnbärsmal. Rönnäbrsmalen gör flera små gångar i äpplet som blir helt förstört.
  3. Bladlöss. Orsakas av: röd äppelbladlus, Dysaphis plantaginea, m fl bladlusarter.

Share this post