Allmänning

Vilken ar faran med att ozonskiktet tunnas ut?

Vilken är faran med att ozonskiktet tunnas ut?

Ozonskiktet i atmosfären skyddar livet på jorden genom att filtrera bort en del av den skadliga UV-strålningen från solen. Därför innebär det en fara när ozonskiktet tunnas ut. Hos människor ökar risken för till exempel hudcancer, nedsatt immunförsvar och ögonsjukdomen starr.

Hur påverkar ozonskiktet miljön?

Ju mer ozon som försvinner i atmosfären, desto mer farlig strålning från rymden når ner till jorden. Solens ultravioletta strålar (UV-strålning) är också det som gör att vi blir solbrända. En ökning av solens UV-strålning leder till att antalet fall av hudcancer ökar. Ozonhål uppstår i atmosfären när ozonet tunnas ut.

Hur försämras ozonlagret?

Under 1980-talet var hotet mot ozonskiktet högaktuellt. Forskning och mätningar hade visat att ozonskiktet påverkades av mänskliga utsläpp av ozonnedbrytande ämnen, framförallt av CFC (klor-fluor-karboner), som används i kyl, frys och isolermaterial.

Vad skulle hända om ozonskiktet försvann?

Om strålningen inte absorberades av ozonskiktet skulle den orsaka stora skador på växter, djur och människor, eftersom UV-B-strålningen kan sönderdela molekyler. I normala fall lyckas bara en liten del av UV-B-strålningen från solen ta sig ner till jordytan.

Hur mår ozonskiktet idag?

Det ozonhål som har fått mest uppmärksamhet och det enda som finns kvar idag är det som ligger över Antarktis. Det är där de största återhämtningarna av ozonlagret har påträffats, berättar Susan Solomon, professor i atmosfärisk kemi och känd för sitt arbete med ozonhålet i Antarktis.

Hur påverkas vi av ozonhål?

Människans påverkan På 1980-talet upptäcktes att mänskliga utsläpp av främst CFC (klor-flour-karboner) tunnade ut ozonskiktet. Kemiska föreningar som innehåller klor och flour kallas också för freoner. Dessa ämnen var då vanliga i kyl- och frysskåp samt som material för isolering.

Hur påverkar koldioxid ozonskiktet?

Mängden växthusgaser påverkar både stratosfärens temperatur och den allmänna strömningen av luft. En direkt koppling finns i och med att temperaturen blir lite lägre på ozonskiktshöjd då växthuseffekten ökar (varmare vid jordytan).

Share this post