Innehållsförteckning
Vad är Slyröjning?
Med slyröjning säkerställer man att barrträdsplantornas tillväxt inte lider på grund av beskuggning och rotkonkurrens från lövträd. Ståndortens bördighet och slyets höjd och täthet avgör behovet av slyröjning och när den ska utföras. Vid slyröjning avlägsnar man träd och sly som konkurrerar med huvudträdslaget.
Vad innebär Blädning?
Blädning är en gallring där skogen efter avverkningen är fullskiktad. En skog som sköts med upprepade blädningar sköts med skogsskötselsyste- met blädningsbruk. En fullskiktad skog har träd i alla höjdklasser, från små plantor till stora träd, i alla delar av skogen, och det finns alltid fler små än stora träd.
Vad kan man göra med sly?
Ta bort sly Man skär av så långt ner på plantan och så nära rötterna som det bara går. Det lönar sig att gräva bort jord nära stammen för att komma åt med såg, sekatör eller busksax och därmed få bästa resultat.
Vad menas med sly?
Ordet sly är en synonym till snår och buskage och kan bland annat beskrivas som ”bestånd av unga träd eller buskar”.
Vad betyder Plockhuggning?
Avverkning av spridda träd i bestånd utan gallring av mellanliggande partier.
Vad kan ofta hända när man avverkar en markyta?
Markbered inte i skyddszoner mot vatten och våtmarker. Avverka och transportera virket så att allvarliga skador på mark och vatten undviks. Undvik att skada stigar, spår och leder och se till att de är framkomliga.
Hur ofta röja skog?
Cirka fem till tio år efter anläggning eller när huvudstammarna i ungskogen nått två till tre meter, då är det dags att röja.
Varför röja?
Röjningen bidrar till högre diametertillväxt, färre storm- och snöskador i beståndet, mindre självgallring och en bättre virkeskvalitet.
Vilka Abiotiska faktorer finns i en lövskog?
Ädellövträdsdominerade bestånd enligt 23 § SVL (arealgränsen undantagen) med höga naturvärden på grund av abiotiska faktorer, till exempel kalk eller grönstenar i marken, eller hög luftfuktighet. Biotopen innehåller ofta ängsseriens vegetationstyper.
När ska man göra första röjningen?
På en bördig mark i Götaland kan det vara dags att röja redan efter 5-7 år. Ett bestånd i norra Sverige kan behöva 10-15 år innan det är moget för röjning. På magra marker i nordligaste Sverige kanske röjningen sker vid 20 års ålder eller senare.