Rekommendationer

Vad menas med Trakthyggesbruk?

Vad menas med Trakthyggesbruk?

Nästan all skog i Sverige sköts med trakthyggesbruk. Det betyder att ett stycke skog (ett bestånd eller avdelning) skördas, föryngras, röjs, gallras och slutavverkas igen.

Hur avverkas träd?

Man hugger (avverkar) då träd som är olika resten av beståndet eller skadade, men också för att särställa de finaste stammarna så att dessa växer bättre….Arbetsgång

  • Med hjälp av riktskäret bestämmer man åt vilket håll trädet ska falla.
  • När riktskäret är fullbordat och inriktat i fällriktningen påbörjas fällskäret.

När började man med trakthyggesbruk?

Sverige började använda sig av trakthyggesbruk i bred skala runt 1950. Tanken bakom systemet är att man ska ha en jämn tillväxt av skog i olika åldrar över hela skogslandskapet.

Varför trakthyggesbruk?

Syftet är, liksom vid röjning, att koncentrera tillväxten till färre träd och att förebygga självgallring. Gallringen ger dels en intäkt tidigt i skogens utveckling och höjer samtidigt det framtida värdet på den kommande slutavverkningen.

Hur sker avverkning?

Själva avverkningen sker i regel med en skördare som fäller, kvistar och kapar träden. Moderna skördare tillhör de tekniskt mest utvecklade terrängmaskiner som finns, med bl a datorer som mäter stammarna och kapar stockarna i optimala längder.

Vad gäller vid avverkning?

Här anges den viktigaste hänsynen:

  • Behåll inslag av de trädslag som finns naturligt på växtplatsen.
  • Lämna buskar, enstaka träd, trädsamlingar och döda träd vid all avverkning.
  • Gör inte för stora hyggen.
  • Lämna skogliga impediment större än 0,1 hektar orörda.

Varför Trakthyggesbruk?

Hur mycket kan man tjäna på skog?

Enligt Skogsvårdsorganisationens/SCB:s statistik från senare delen av år 2000 låg medelpriserna i olika län mellan ca 230 – 360 kr/m3sk exkl moms. Variationen beror av skillnader i virkesmängd och -kvalitet, transportavstånd och inte minst av marknadsstrukturen.

När började man plantera skog i Sverige?

När började man plantera skog i Sverige? Människan har säkert i mycket tidigt lärt sig att plantera värdefulla träd när hus, i trädgårdar, i parker mm. Det som kan ha liknat skog var plantering av träd som bok men framförallt ek. Det finns uppgifter från 1600-talet om plantor och plantering av ek i Sverige.

Hur stora hyggen får man göra?

Gör inte för stora hyggen. Lämna skogliga impediment större än 0,1 hektar orörda. Undvik att skada hänsynskrävande biotoper och värdefulla kulturmiljöer. Var särskilt försiktig när en avverkning berör områden där det finns ovanliga växter och djur.

Hur mycket skog fanns det i Sverige på 1800-talet?

Sveriges skogar var rejält skövlade i slutet av 1800-talet. Århundraden av svedjebruk, bergsbruk – som slukade enorma mängder skog – och framväxten av sågverksindustrin hade lett till en stor bristsituation. Det blev allt längre avstånd för att trygga vedförbrukningen till smedjor och hyttor.

Share this post