Frågor

Hur stort koldioxidavtryck far en maltid max ha per portion for att klassas som klimatsmart?

Hur stort koldioxidavtryck får en måltid max ha per portion för att klassas som klimatsmart?

Klimatgränserna för en måltid För en lunch eller middag blir det i snitt 0,5 kg CO2e per måltid. Idag ger en svensk lunch eller middag i snitt en klimatpåverkan på cirka 1,8 kg CO2e – så vi behöver börja äta annorlunda för att nå klimatmålen.

Hur mycket klimatkompenserar Max?

Sedan 2008 har vi på MAX haft restaurangbranschens bredaste klimatanalys och klimatkompenserat 100% av våra utsläpp. Sen 2018 klimatkompenserar vi för 110% Alla utsläpp av klimatgaser från hela värdekedjan räknas in. Vi räknar på allt från lantbrukarens jord till gästens bord.

Vad är One Planet Plate?

One Planet Plate guidar dig till hållbara måltider som tar hänsyn till klimatet och den biologiska mångfalden – måltider för en levande planet. Att äta inom ramen för planetens gränser med One Planet Plate är färgglatt, hälsosamt och spännande. Ett enkelt sätt att göra skillnad – en måltid i taget!

Vad är ClimateHero?

🤔 Vad är ClimateHero? – Det är en gratis tjänst som hjälper planetens invånare att förstå och banta sitt klimatavtryck. Det fungerar som ett roligt test som tar fem minuter att göra. När testet är klart får du positiv feedback på det du gör bra och så lyfter vi saker du kan förbättra.

Vad har störst inverkan på miljön?

Den största delen av dagens utsläpp av växthusgaser kommer från industrin, byggnader, transporter och den el- och värmeproduktion som sker för att förse dessa med energi. Fossila bränslen orsakar tre fjärdelar av de totala växthusgasutsläppen. En fjärdel av utsläppen orsakas av avskogning, jordbruk och djurhållning.

Hur många jordklot behöver jag?

Enligt WWFs Living Planet Report lever vi i Sverige som om vi hade 4,2 jordklot till vårt förfogande. Att kolla sina egna växthusgasutsläpp genom kalkylatorn är ett bra sätt att bli medveten om sina val och göra förändringar för att leva mer klimatsmart.

Vilket land har minst klimatpåverkan?

Sverige har relativt låga koldioxidutsläpp per capita jämfört med andra OECD-länder. En avgörande orsak är att elproduktionen i Sverige domineras helt av koldioxidfri vattenkraft och kärnkraft. Dessutom har hela det svenska energisystemet allt mer frångått användningen av fossila bränslen.

Hur mycket koldioxid kött?

Kor, får och andra idisslande djur orsakar på grund av sin fodersmältning särskilt stora utsläpp av växthusgasen metan. Nötkött på den svenska marknaden orsakar 23-39 kg koldioxidekvivalenter/kg kött och lammkött 13-22 kg koldioxidekvivalenter /kg kött (båda siffrorna gäller kött utan ben).

Share this post