Populära

Hur mycket koldioxid slapper pappersindustrin ut?

Hur mycket koldioxid släpper pappersindustrin ut?

Kemiindustri, 7 procent. Massa- och pappersindustri samt tryckerier, 6 procent. Metallindustri (exklusive järn och stål), 5 procent.

Hur mycket påverkar papper miljön?

Produktionen sett i hela kedjan är effektiv och mer än 90 % av energin vid tillverkningen av papper är bioenergi. Det betyder att utsläppet av fossil koldioxid är lågt och därmed är klimateffekten liten. Industrin har arbetat länge med att minska utsläppen till luft och vatten – sedan 80-talet med ca 90 %.

Vilka fabriker släpper ut mest koldioxid?

Sveriges 20 största utsläppare av koldioxid:

2018
1 SSAB inkl Lulekraft 4641
2 Cementa 2408
3 Preem 2161
4 LKAB 653

Varför släpper industrier ut koldioxid?

Sveriges koldioxidutsläpp från industrier ökade förra året med 445 000 ton. Orsakerna är ökad användning av fossila bränslen för el och värme och ökad produktion av diesel, cement och plast.

Vilken samhällssektor släpper ut mest koldioxid?

Utsläpp av växthusgaser per sektor, 2020 År 2020 uppgick Sveriges utsläpp av växthusgaser till 46 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Jämfört med 2019 är det en minskning med 9 procent. Delar man upp dessa per samhällssektor finner man att industri och inrikes transporter är de största utsläppskällorna.

Hur påverkar pappersmassan miljön?

Tidigare användes klorgas för att bleka pappersmassa för att få vitt papper. Processen ledde till utsläpp av klor i naturen runt omkring massabruken. I naturen ombildades kloret till dioxin. Dioxiner är giftiga, svårnedbrytbara och fettlösliga.

Vem är ansvarig för klimatkrisen?

3.1 I klimatkrisen måste alla aktörer ta ansvar ”Alla länder, alla samhällssektorer, alla företag och alla människor måste bidra till att minska utsläppen.” (Naturvårdsverket, 2008, s. 11).

Share this post