Allmänning

Vad kan man gora cider pa?

Vad kan man göra cider på?

Du kan göra cider på alla sorters äpplen, men de bästa cideräpplena är i allmänhet inte särskilt goda att äta. Bra cideräpplen har högre syra och relativt mycket tanniner, vilket bidrar till fylligare cider. Cideräpplen brukar beskrivas som bittersöta eller bittersura.

Vilken jäst till cider?

Ju mer olika mikroorganismer, desto mer smakrik blir cidern. Är man osäker på sina äpplens jästflora kan man tillsätta kommersiell, frystorkad eller flytande jäst. Lämplig är jäst för cider är jäst för cider, vitt vin eller champagne. Närsalter är inte nödvändigt att tillsätta, det finns tillräckligt mycket i musten.

Kan man göra egen cider?

Först krossar man äpplena så att det blir som äppelmos på råa äpplen, för att sedan pressa ur juicen. Sedan tillsätter man jäst – helst ciderjäst (finns för torr resp. söt cider) eftersom vanlig jäst kräver längre lagring – och låter det stå i rumstemperatur (omkring 20 grader) ett par veckor så att det får jäsa ut.

Hur dricker man cider?

Den friska, torra smaken med lätt touch av mogna äpplen funkar ofta bra till rätter av både fisk, skaldjur, grönsaker, ljust kött, viltkött och fågel. Cider passar också bra till många, inte alltför smakrika ostar och klassiska svenska rätter med fläskkött.

Hur jäser man cider?

Hur mycket jäst i cider?

4. Tillsätt jästen utifrån den mängd som står beskriven på jästens förpackning. Finns det ingen så ligger tumregeln på ½ msk. / liter juice. Skaka om hela kärlet rejält efteråt och sätt på locket samt ditt jäsrör.

Kan man dricka 2 år gammal cider?

Det gäller samma sak för cider som för mjölk: så länge du själv tycker att den smakar bra går den att dricka. Den blir aldrig giftig eller farlig, bara smaklös eller ”tråkig”.

Hur länge kan man spara cider?

Traditionellt vill man ha en fräsch cider med kolsyra. Då lagrar man inte längre än att cidern blir balanserad. Eklagring är effektivt på att runda av syran men man får vara försiktig. Det finns inget som säger att man inte kan lagra cider länge.

Share this post