Ny

Var kommer musiken ifran?

Var kommer musiken ifrån?

Musikens historia började i forntiden, innan det finns några skriftliga källor. Musik har ackompanjerat människans liv i alla dess skeden; födelse, giftermål, död, jakt och dans. Det finns flera utvecklingslinjer, bland andra den västerländska. Den vetenskap som studerar musikens historia kallas musikhistoria.

Vad är en barock?

Barocken är den epok eller stilriktning som främst inom konsten (måleri, skulptur, litteratur, arkitektur, musik) var dominerande i Europa från slutet av 1500-talet och in på 1700-talet. Inom bildkonst och arkitektur förekommer den under 1600-talet och en bit in på 1700-talet.

Vad betyder ordet romantisera förklara och ge exempel på saker man kan romantisera?

Att romantisera något betyder att: framställa något som bättre än det är, ofta som vackrare eller fantasieggande. Som du kommer se romantiserade man under Romantiken många olika saker, till exempel: sagor, det egna landet, naturen, starka känslor och sin egen historia.

Vad är typiskt för klassicismen?

Klassicism är en stilriktning och estetisk epok som efterbildar den grekiska och romerska klassiska konsten och litteraturen. Stilen präglas av klarhet, symmetri och harmoni.

Vad användes musiken till under barocken?

Barockens viktigaste utveckling skedde i Italien, Tyskland och Frankrike. Nästan all musik som komponeras gjordes på beställning av hovet eller kyrkan. Vanliga instrument var cembalo, ett klaverinstrument, och orgel, ett blås- och tangentinstrument. Andra vanliga instrument kunde vara fiol, cello, kontrabas och flöjt.

Varför kom barocken?

Bildkonst och arkitektur Som konsthistorisk stilriktning utgör barocken en avvikelse från antikens och renässansens harmoniska jämviktsideal. Efter att ha använts med starkt nedvärderande innebörd (Milizia, Quatremère de Quincy) kom ordet barock från 1800-talets slut att objektivt beteckna en bestämd stilströmning.

Vad finns det för likheter mellan barock Wienklassicism och romantik?

Vilka likheter finns mellan; Barock, Wienklassicism och Romantik? Alla dessa musiksorter faller under samma samlingsnamn, d.v.s. konstmusik Västerländsk konstmusik. Musiken är alltså Västerländsk – den är utvecklad i kulturer med europeiskt ursprung. Alla musiksorter är ett sätt att uttrycka sig på.

Hur är det att vara kvinna under barocken?

Baktill var kjolarna långa och vida, ärmarna hade spetsar och brodyrer, och kring halsen kunde man se krås och pärlor. Men framtill var kjolarna korta och man kunde se in till mamelucker och kjolställningar. Strumpor och skor hörde tiden till.

Share this post