Blogga

Vad kan handa om man dricker gammalt vatten?

Vad kan hända om man dricker gammalt vatten?

Men vattnet är helt okej att dricka, även om det gått några dagar, försäkrar Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet. – Vatten håller länge, tack och lov. Det är ingen större fara om det var rent vatten i flaskan från början. Men de flesta halsar ur sin vattenflaska.

Hur länge kan man dricka vatten som stått framme?

Förvara vattnet mörkt och svalt Det är svårt att säga exakt hur länge man kan förvara dricksvatten i dunkar, flaskor eller behållare, eftersom hållbarhetstiden beror på hur rent vattnet är från början.

Kan man dricka vatten från havet?

Tyvärr är inte havsvatten lämpligt att dricka. Det innehåller för mycket salt och driver faktiskt ut vatten ur kroppen. Det kan orsaka uttorkning.

Kan man bli sjuk av gammalt vatten?

Lukt och smak avgör Det är svårt att säga exakt hur länge man kan förvara dricksvatten eftersom hållbarhetstiden bland annat beror på hur rent vattnet och förvaringskärlet är från början. Under riktigt bra förhållanden kan dricksvatten hålla sig fräscht betydligt längre tid än en vecka.

Kan man dricka vatten från sjön?

Rena vatten på vandring Det är inte farligt att dricka ur våra bäckar och sjöar men du kan bli magsjuk och det är inget du vill under en vandring. Vi rekommenderar att rena vattnet innan du dricker det. Tänk också på att planera vattenintaget under vandringen och att ta med dig tillräckligt.

Vem ansvarar för vattenförsörjningen i Sverige?

Det är länsstyrelserna som kontrollerar att kommunerna tar sitt ansvar för den allmänna dricksvattenförsörjningen och att vattentjänstlagen följs, även vid förändrade förhållanden när det gäller vatten. Där det finns fastigheter med egen brunn, är det fastighetsägaren själv som har ansvar för vattnet.

Vad händer om man får i sig förorenat vatten?

Många smittämnen kan spridas med vatten och orsaka sjukdom hos människor som får i sig det förorenade vattnet. Förorenat vatten orsakar främst mag- och tarminfektioner. Exponering kan ske genom intag av dricksvatten men man kan också exponeras via exempelvis badvatten och grönsaker bevattnade med förorenat vatten.

Share this post