Ny

Vad ar farligt i klorin?

Vad är farligt i klorin?

Klor är tyngre än luft. Klorgas och vattenånga bildar tillsammans giftig och frätande väteklorid. Klor reagerar häftigt med många organiska föreningar och med ammoniak och finfördelad metall med brand- och explosionsrisk som följd. Klor kan underhålla förbränning.

Vad händer om man får klorin på sig?

Klorblekmedel innehåller vanligen hypoklorit och kan vara kraftigt irriterande, eventuellt frätande. Om blek- eller rengöringsmedel med hypoklorit blandas med rengöringsmedel innehållande ammoniak eller syror bildas retande gaser som kan ge andningsbesvär och i allvarliga fall lungskador.

Hur uppstår klorgas?

– När man blandar natriumhypoklorit och någon form av syra så bildas klorgas. Den är gröngul i koncentrerad form, säger Erik Egardt är brandingenjör på MSB. – Natriumhypokloriten används för att rengöra vattnet i många badhus och syran för att reglera ph-värdet.

Hur många Elektronskal har klor?

Klor

Nummer 17 Tecken Cl Grupp 17 Period 3 Block p
Elektronkonfiguration [Ne] 3s2 3p5
e− per skal 2, 8, 7
Kemiska egenskaper
Oxidationstillstånd 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, −1

Vad händer om man blandar ättika och klorin?

Blekmedel (som oftas antingen är väteperoxid-baserat eller klorinbaserat) och vinäger ska aldrig blandas! Tillsammans med ett klorinbaserat blekmedel bildar vinäger den livsfarliga och frätande gasen klor som vid kontakt kan leda till allvarlig hosta, andningsproblem och skador på näthinnorna vid även små mängder.

Hur påverkar klorin individen?

Den som använder klorin eller andra desinficerande ämnen minst en gång i veckan löper en ökad risk att drabbas av lungsjukdomen KOL. Risken ökar med upp till en tredjedel visar ny forskning.

Är det farligt att dricka klor?

I regel kloreras allt ytvatten, men bara hälften av grundvattnet. I Sverige tillsätts en bråkdel av den klormängd som används i dricksvattnet i de flesta andra länder. Det finns inga belägg för att klor i så låga doser skulle kunna påverka hälsan på något negativt sätt.

Share this post