Frågor

Vad ar Gravidklada?

Vad är Gravidklåda?

Klåda beror oftast på att huden förändras när magen töjs ut. Hormonerna som bildas under graviditeten kan också bidra till klåda. Du kan också få klåda för att huden är torr, särskilt om du redan innan graviditeten har eksem eller allergi. Det kan också finnas andra orsaker till att du får klåda, men det är ovanligt.

Varför får jag prickar på armarna?

Vad är keratosis pilaris? Keratosis pilaris är utslag på kroppen som liknar små knottror eller upphöjda prickar i huden. Besvären brukar kallas för kycklinghud i dagligt tal. Orsaken till knottrig hud är en överproduktion av keratin – ett mjukgörande ämne som finns naturligt i huden, håret och naglarna.

Kan man bli tillfälligt allergisk under graviditet?

graviditeten medför en ökad risk för att kroppens organ och vävnader svullnar. Denna svullnad påver- kar även nässlemhinnan med ökad grad av nästäppa hos ett stort antal gravida kvinnor. Detta förhållande innebär att besvär av allergisk nästäppa kan förvärras under graviditeten.

Varför får man bristningar när man är gravid?

När huden sträcks ut snabbare än den hinner växa i en graviditet så kan det tillsammans med de hormonella förändringarna orsaka bristningar. Eftersom att det undre hudlagret inte alltid hinner tänjas ut så kan det uppstå blå och lila streck som vi kallar bristningar. Med tiden blir dessa bristningar ljusare.

Hur kan man ta blodprov?

Blodprov kan tas på tre olika sätt: Genom ett stick i fingret, i ett blodkärl som kallas kapillär. Genom ett stick i ett blodkärl som kallas för ven Genom ett stick i ett blodkärl som kallas för artär.

Kan ett blodprov visa Om du har rätt dos?

Då kan ett blodprov visa om du har rätt dos. Blodprov kan också användas för att ta reda på om en behandling är effektiv. Det gäller till exempel om du har blodbrist och får läkemedel med järn. Då kan ett blodprov visa när du har fått ett bra blodvärde igen.

När ska Blodprovet tas?

Ibland behöver du vara fastande inför att blodprovet ska tas. Det innebär att du inte får äta eller dricka något från klockan 22 på kvällen innan provtagningen, om provet ska tas tidigast klockan 8 på morgonen. Det går bra att dricka ett litet glas vatten. Reglerna för fasta kan variera mellan olika laboratorier och analyser.

Vad är ett blodprov från fingret?

Dessa blodkärl kallas för kapillärer. Ett blodprov från fingret ger upp till en milliliter blod. Det går att göra ett begränsat antal analyser på den mängden blod. Provet görs med hjälp av en liten nål som sitter i en hållare. Nålen sticker till automatiskt när den hålls mot fingret. Det kan knäppa till när nålen löser ut.

Share this post