Blogga

Vad hander i kroppen nar vi far en infektion?

Vad händer i kroppen när vi får en infektion?

En infektion uppstår när smittämnen, som till exempel bakterier eller virus, tar sig in i kroppen och börjar föröka sig. Kroppens skydd mot dessa angrepp, immunförsvaret, reagerar och sätter i sin tur igång en inflammation.

Har man feber vid infektion?

När du får en infektion ökar de vita blodkropparna som är kroppens försvarsceller. Dessa blodkroppar frigör ämnen som påverkar kroppens termostat så att den ställs in på en högre temperatur. Då får du feber. Du huttrar och fryser medan temperaturen stiger.

Vad är symtom på en infektion?

Feber är det vanligaste symtomet på att kroppen drabbats av en infektion. Trötthet, yrsel, huvudvärk, utslag eller kräkningar förekommer också ofta. Många infektioner ger som regel symtom från den kroppsdel där infektionen sitter, till exempel halsfluss eller urinvägsinfektion, medan andra infektioner bara ger feber och allmän sjukdomskänsla.

Vilka infektioner är orsakade av virus?

Infektioner orsakade av virus De vanligaste infektionerna som orsakas av virus är förkylningar och influensa. Det finns många olika sorters förkylningsvirus och influensavirus. Det här är andra exempel på infektioner som orsakas av virus:

Hur behandlas infektioner med antibiotika?

Infektioner som orsakas av bakterier behandlas oftast med antibiotika. Behandling av virusinfektioner. Vanliga infektioner som influensa och förkylning går oftast över av sig själv. Infektioner som orsakas av virus kan inte behandlas med antibiotika, men ibland kan du behöva behandling med virushämmande läkemedel.

Hur behandlas infektioner av svamp?

Infektioner som är orsakade av svamp behandlas med receptfria eller receptbelagda läkemedel. Vilket som ska användas beror på var på kroppen du har infektionen. Behandling av inflammationer. En inflammation som orsakas av bakterier behandlas med antibiotika. En varfylld böld behandlas genom att läkaren öppnar bölden.

Share this post