Frågor

Nar forsvinner en finne?

När försvinner en finne?

Oftast går akne över efter tonåren men om du har mycket finnar ska du inte vänta på att det går över, eftersom du då kan få ärr. Om du testat receptfria läkemedel och de inte hjälper finns det mediciner som en läkare kan skriva ut.

Varför akne finne?

Talg är till för att skydda huden men när kroppen producerar för mycket täpper det igen porerna. Blir porerna sedan inflammerade uppstår en finne. Man kan också få akneliknande besvär av vissa läkemedel, till exempel kortison, eller av att jobba i en fuktig och varm miljö. Akne beror inte på dålig hygien.

Hur blir det en finne?

Talg är en sorts fett som tillsammans med hudrester gör att talgkörtelns öppning täpps till och du får en pormask. Samtidigt ökar mängden av en speciell bakterie som också spelar roll för att du får akne. Akneutslagen bildas när talgkörtelns nedre del blir inflammerad.

Var i porer?

Pormaskar uppstår oftast på grund av tilltäppta hårsäckar eller porer. Vi har porer över hela kroppen som används som öppningar för hårstrån, svett och talg. När en por täpps igen av döda hudceller, talg eller smuts så bildas en pormask. Som vi nämnde tidigare är pormaskar vanligast att få i ansiktet.

Hur blir man av med en finne snabbt?

Att klämma en finne kan vara lockande, men det är oftast bäst att avstå då det finns en risk att den blir mer inflammerad och att ärr bildas i huden. Ta det istället lugnt och behandla området med Active Spot Treatment som får verka över natten, då är finnen snart är ett minne blott.

Hur man får bort porer?

Varm ånga öppnar upp porerna och driver ut smuts och andra orenheter (perfekt). Koka upp varmt vatten, häll det i en stor bunke. Sätt dig sedan med huvudet över det varma vattnet och lägg en handduk över. Sitt så i ungefär 5 – 15 minuter och avsluta med att skrubba huden för att få ut allt smuts.

Share this post