Frågor

Vad kan man gora med Lokblast?

Vad kan man göra med Lökblast?

Grön lök- och vitlöksblast är otroligt gott och ger en något mildare smak än själva löken. Lökblasten kan ätas färsk i sallader, men är också suveränt gott att fräsa i het panna med rapsolja och servera som ett tillbehör. Ett varningen ord till dig som vill äta mer av köpta grönsaker.

Kan man använda blasten på gul lök?

Vi kan exempelvis skörda gul lök, vitlök och schalottenlök som salladslök genom att klippa av och äta den välsmakande blasten när den är ung och krispig. Vill vi även skörda själva löken är det dock viktigt att inte ta för mycket av blasten då den är väsentlig för att löken ska bli färdigutvecklad och full av näring.

När ska man ta upp gul lök?

Du märker att löken är klar att skörda när blasten börjar vissna ner. Fatta blasten med båda händerna och dra rakt upp. Torka sedan rakt i solen i en back eller häng upp mot en vägg. Det går också fint att torka i skugga.

Kan man äta Rädisblad?

Rädisblast kallas bladen på rädisan – och visst går den att äta. Tänk på att de knippen med rädisor man köper i butik kan vara besprutade, så se gärna till att köpa ekologiskt odlad eller Krav-märkt såvida du inte använde blasten från rädisorna du odlat själv.

Kan man äta blasten på rödlök?

I rödlökens yttersta lager finns massor av hälsosamma ämnen. Ju fler lager du skalar bort, desto fler nyttigheter tar du också bort. Så ta vara på hela rödlöken, från blast till skal! · Strimla, torka och mortla blasten och använd i ett hemmagjort löksalt.

När skörda gul och röd lök?

SKÖRD: Skörda löken vid torrväder. Så snart blasten på 1/4 av lökarna börjat vissna, torka och lägga sig, bryt då ner den på resten av löken. Tag upp dem efter några dagar och om vädret är torrt och milt kan löken få ligga kvar på marken ca. en vecka och torka.

Hur förvara nyskördad lök?

Antingen binder jag ihop knippen som jag hänger att torka på torr plats inne eller ute. Eller så sprider jag ut all lök på bord eller golv med tidningspapper på. Då all blast torkat flätar jag gärna löken. Det är så enkelt och snyggt att ha hängandes i köket.

Varför ska man fräsa lök?

Fräsningen ger en djupare och fylligare smak på maten. Fräst lök skall bli glansig, nästan genomskinlig och svagt gyllengul men inte brun. Fräsning kan göras i både gryta och stekpanna.

Varför är det bäst att steka lök på låg temperatur?

Du kan steka löken på låg värme en längre tid. Räkna upp mot någon timme och rör då och då. Akta så den inte bränns. Då smälter löken ihop och blir karamelliserad lök – ett mycket gott tillbehör till kött, kyckling, burgare, grillat, vego med mera.

Share this post