Rekommendationer

Kan man anvanda tampong nar man ar 13?

Kan man använda tampong när man är 13?

Det finns ingen åldersgräns eller rekommenderad ålder när det gäller tamponger. En del flickor börjar använda tampong genast då de har fått sin första mens, andra tycker aldrig att det känns som en god idé. Men så fort det känns bekvämt går det jättebra att använda tampong, om man vill det.

Hur vet man att en tampong sitter rätt?

När tampongen sitter rätt, ska du inte känna den. Det beror på att tampongen sitter i den mellersta delen av slidan där det finns relativt få känselkroppar. Den hålls på plats av musklerna i slidan och bäckenet.

Är det farligt att använda tampong utan mens?

Nej, du ska inte använda tampong innan du har fått din första mens. Du bör bara använda tamponger när du har mens, eftersom slidan annars är för torr och då blir det obehagligt att sätta in den.

Hur länge kan man ha i en liten tampong?

Eftersom vattnet kan innehålla bakterier så är det viktigt att du byter tampongen regelbundet och inte låter en blöt tampong sitta inne i 8 timmar. Du kan därför behöva anpassa till en tampong med mindre uppsugningsförmåga för att inte torka ut slemhinnorna i underlivet.

Kan man använda tampong när man är oskuld?

Du kan använda tampong även om du aldrig har haft samlag. Att använda tamponger påverkar inte slidan och ingen kan se eller känna om du har använt tampong.

Kan en tampong försvinna in i slidan?

En tampong kan inte försvinna in i kroppen. Kontakta en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du är det minsta osäker på om tampongen är kvar, eller om du känner tampongen med fingrarna men inte kan få ut den. De är vana att hjälpa de som är osäkra på om det kan finnas en tampong kvar i slidan.

Hur vet jag om jag har glömt en tampong?

– Så en tampong kan inte fastna, men det kan vara så att man glömmer bort att man stoppat in den och märker det först efter några dagar eller veckor för att det börjar lukta illa eller att tampongen plötsligt trillar ut. Oftast händer det inget, men har man otur kan man få en infektion, till exempel bakteriell vaginos.

Varför kan jag inte använda tampong?

Om du ändå tycker det är svårt kan du ta lite vaselin på toppen av tampongen, det gör det mindre torrt. Du kan tänka på att slidan är lite vinklad bakåt och inte rakt uppåt. Därför ska du föra in tampongen lite inåt, bakåt, så att det inte tar stopp.

Share this post