Frågor

Vad hander om man far Tampongsjuka?

Vad händer om man får Tampongsjuka?

Du blir akut sjuk med hög feber och hudutslag om du får TSS. Du kan även få diarré och kräkningar. Åk till en akutmottagning om du använder tampong och får de här symtomen. Risken för att få TSS är som sagt mycket liten.

Hur lång tid tar det att få TSS?

Många människor bär normalt på stafylokocker utan att vara eller bli sjuka. TSS som sådant, det vill säga sjukdomstillståndet i sig, smittar inte. Någon egentlig inkubationstid kan inte anges, eftersom man kan bära på stafylokockerna länge innan förutsättningarna blir sådana att de börjar bilda toxin.

Vad kan man få TSS av?

TSS orsakas av ett gift som produceras av gula stafylokockbakterier. Bakterierna kan föröka sig om de kommer i kontakt med mensblod i en tampong eller blod i ett sår under en längre tid. De flesta får sjukdomen i samband med en hudinfektion, till exempel en infektion i såret efter en operation.

Hur länge kan man gå med en tampong?

Eftersom vattnet kan innehålla bakterier så är det viktigt att du byter tampongen regelbundet och inte låter en blöt tampong sitta inne i 8 timmar. Du kan därför behöva anpassa till en tampong med mindre uppsugningsförmåga för att inte torka ut slemhinnorna i underlivet.

Kan en tampong fastna?

Nej, tampongen kan inte fastna eller försvinna någonstans in i slidan eller magen, så det behöver man inte alls vara orolig för. Slidan är ca tio cm djup, så längre in än så kan tampongen inte åka.

Vad ska man göra om man inte får ut en tampong?

Om du inte får tag på snöret, vänta tills tampongen är helt genomdränkt. Sätt dig på huk och krysta lite, ungefär som om du satt på toaletten. Då bör du kunna få tag på tampongen med två fingrar och dra ut den. Om du ändå inte lyckas ta ut tampongen bör du ta kontakt med din gynekolog eller vårdcentral.

Kan bindor bli för gamla?

Bindor och trosskydd kan börja lukta eller läcka om du använder dem för länge.

Hur länge kan man ha på sig en binda?

Du kan behöva byta binda ungefär var fjärde timme beroende på hur mycket du blöder. Byt oftare om bindan blir tung och våt.

När är det dags att byta tampong?

Hur ofta ska jag byta tampong? Byt tampong ungefär var fjärde timme. Låt inte en och samma tampong sitta i mer än åtta timmar.

Share this post