Ny

Vad ar glitazoner?

Vad är glitazoner?

Glitazoner. Detta läkemedel förbättrar insulinkänsligheten framförallt genom att minska mängden fettsyror i lever och muskler. En risk med behandling med glitazoner är att de medför en ökad risk att kroppen ska samla på sig vätska och ska därför inte ges till hjärtsjuka personer.

Hur doseras metformin?

Ökas varannan vecka med 1 tablett. Dygnsdosen fördelas på 2–3 doser (intas under måltid, för att minimera GI-biverkningar) till måldos 2g. Doser över 2 g ger ofta magproblem med aptitlöshet, illamående, gaser, buksmärtor, diarré. Använd inte metformin om S-kreatinin > 130 µmol/l (män), > 110 µmol/l (kvinnor) alt.

Vad ersätter Mindiab?

Patienter som behandlas med Mindiab rekommenderas att bytas över till annat blodsockersänkande läkemedel redan nu. Individuell bedömning behövs. Av SU (sulfonylurea)-preparat rekommenderas istället glimepirid (även Daonil/Glibenklamid kommer utgå). För övriga alternativ se Rekommenderade läkemedel 2021.

Är yoghurt bra för diabetiker?

Mjölk, fil och yoghurt höjer inte blodsockret lika snabbt, för- utom smaksatt yoghurt som innehåller mycket tillsatt socker. Rekommendationen för mjölkpro- dukter är en halv liter per dag för att få i sig tillräckligt med kalcium.

Vilka observationer och kontroller gör du vid diabetes?

Dessutom bör det finnas tydligt dokumenterat:

  • Om vårdtagaren har diabetes typ 1 eller typ 2.
  • Aktuella målvärden för P-glukos, HbA1c och blodtryck.
  • Hur ofta p-glukos ska mätas.
  • Aktuell behandling och om det finns läkemedel som kan innebära risk för hypoglykemi.
  • Hur en hypoglykemi ska hanteras.

Vad är blodsockerkontroll?

Blodsocker (kontroll) Den som har diabetes bör sträva efter att uppnå bästa möjliga blodsockerkontroll, med så få insulinkänningar (känning av lågt blodsocker) som möjligt. En god blodsockerkontroll är den viktigaste enskilda faktorn för att undvika akuta problem och kroniska komplikationer vid diabetes.

Hur fungerar SGLT2-hämmare?

Verkningsmekanism. SGLT2 är den viktigaste transportören av glukos från njurtubuli tillbaka till blodet. Hämning av SGLT2 leder till att glukosutsöndringen via urinen ökar. SGLT2-hämning ger ökad diures och natriumutsöndring, vilket leder till en minskad plasmavolym.

Vad är Jardiance 10 mg?

Starta med 10 mg empagliflozin. Hos patienter som tolererar 10 mg empagliflozin och som behöver ytterligare glykemisk kontroll kan dosen ökas till 25 mg empagliflozin. Starta med 10 mg empagliflozin. Fortsätt med 10 mg empagliflozin till patienter som redan tar Jardiance.

Vad är laktatacidos?

Laktatacidos, även kallat mjölksyraförgiftning, är ett tillstånd av metabol acidos som kan drabba typ 2-diabetiker som behandlas med metformin. Om patientens njurfunktion sjunker ackumuleras substansen och en laktatacidos kan uppkomma.

Hur fungerar glp1?

GLP-1 stimulerar insulinfrisättningen och hämmar frisättningen av glukagon och sänker på så sätt blodsockret. De har även andra effekter i kroppen. Påverkar mättnadskänslan och fördröjer magsäckstömningen varför de inte leder till viktökning utan snarare en viktminskning på 2-4 kg.

Vad händer i kroppen vid ketoacidos?

Ketoacidos är ett livshotande tillstånd som beror på en kraftig frisättning av ketonkroppar sk acetonkroppar som gör att blodet blir surt. Det inträffar vid brist på insulin hos personer med typ 1-diabetes. Ketonkroppar frisätts i blodet när kroppen övergår till att använda fett som bränsle i stället för kolhydrater.

Varför avregistreras Mindiab?

Orsak Avregistrerad på grund av en långvarigt låg efterfrågan på Mindiab.

Share this post