Allmänning

Hur manga far hjalp med psykisk ohalsa?

Hur många får hjälp med psykisk ohälsa?

– 2017 var det drygt 12 procent av alla unga vuxna i landet som vårdades för någon form av psykiatrisk diagnos eller fick behandling med läkemedel.

Hur många procent lider av depression?

Cirka 5 procent av befolkningen i vuxen ålder har i dag en depressiv sjukdom som behöver behandlas. Risken att återinsjukna efter en första depressionsperiod är 50 procent. Har man tidigare haft två eller tre sjukdomsperioder så är risken för ett återinsjuknande 90 procent.

Vilken är den dödligaste psykiska sjukdomen?

– Anorexia nervosa har den högsta dödligheten av alla psykiatriska diagnoser.

Vad är orsakerna till psykisk ohälsa?

Det finns många olika orsaker till psykisk ohälsa. Alla människor är olika känsliga för påfrestningar under livet. En påfrestning kan vara stress, oro, ångest och sorg. Psykisk ohälsa kan påverkas av arv och miljö. Arv betyder personens genetik, vilket är det som är medfött och egenskaper som man ärvt av föräldrar.

Hur främjas den psykiska hälsan?

Den psykiska hälsan främjas 1 på individnivå genom att stödja exempelvis självkänsla och livshantering 2 på samfundsnivå genom att stärka socialt stöd och delaktighet och öka trivseln och tryggheten i närmiljön 3 på strukturnivå exempelvis genom att trygga ekonomisk utkomst och fatta samhällsbeslut som minskar diskriminering och ojämlikhet.

Kan psykisk ohälsa påverkas av arv?

Psykisk ohälsa kan påverkas av arv och miljö. Arv betyder personens genetik, vilket är det som är medfött och egenskaper som man ärvt av föräldrar. Miljön är det runtomkring oss där man växt upp eller lever just nu. Arv och miljö är tillsammans de saker som formar oss till människor.

År 2016 fick 19 procent av kvinnorna och 11,4 procent av männen någon form av vård för psykisk ohälsa inom Stockholms läns landsting, det vill säga vårdades inom specialiserad psykiatri, beroendevård eller för psykisk ohälsa inom primärvården. Andelen kvinnor var fler inom samtliga vårdformer utom beroendevården.

Share this post